Auto speakers

Het inbouwen van kwaliteit autospeakers is de droom van menig autobezitter. Je hebt hiervoor twee opties: zelf inbouwen van autospeakers of laten inbouwen. Met zelf inbouwen kun je veel geld besparen. Bedenk wel dat je voor het zelf inbouwen van autospeakers over het juiste gereedschap moet beschikken, enige vakkennis moet hebben en over een dosis geduld moet beschikken. Vaak is er al een standaard inbouw mogelijkheid waar je autospeakers in kunt bouwen. Hierbij is het belangrijk de diameter en de maximale inbouwdiepte te kennen. Je kunt de diameter en de diepte van de beschikbare ruimte zelf opmeten, of deze opzoeken in de documentatie van je auto. Zorg dat je autospeakers kiest met een impedantie die dezelfde is als de uitgangsimpedantie van de audio-installatie.

Verschillende autospeaker installatie types

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het inbouwen van autospeakers. Een eenvoudige installatie bestaat uit twee front autospeakers die in deurpanelen of in het dashboard kunnen worden ingebouwd. Dit systeem geeft al een prima geluid voor het luisteren naar je favoriete muziek. Een stap verder is een systeem dat bestaat uit vier autoluidsprekers. Hierbij worden twee luidsprekers voren in de auto gemonteerd en twee autospeakers achter in de auto. Deze kunnen in de deur of zijpanelen van de auto gemonteerd worden. Het is ook mogelijk om de achter autosprekers in de hoedenplank in te bouwen. Het voordeel van deze plaatsing is dat je autospeakers met een grotere conusdiameter kunt kiezen. Deze geven meteen een betere bas of lagetonenweergave. Een systeem met vier autosprekers geeft een veel ruimere geluidsbeleving, waarbij de hele auto met muziek gevuld wordt. Ook de passagiers op de achterbank kunnen volop meegenieten. Voor deze systemen is het belangrijk om een autoradio of audiosysteem te hebben dat ook front en rear autospeakers ondersteunt. Op je installatie kun je dan met de balansinstelling het stereobeeld voor links/rechts instellen en met front rear instelling kun je de balans tussen de voor- en achterluidsprekers instellen.

Subwoofer

Voor een echt stevige basweergave kun je een aparte subwoofer aanschaffen. Met een subwoofer breng je de muziek in je auto extra tot leven. Een subwoofer wordt vaak compleet gemonteerd geleverd. De subwoofer zit dan in een kast die je in de kofferbak plaatst. Er zijn ook ultraplatte types die je onder een autostoel kunt plaatsen. Hierdoor hou je de ruimte in de kofferbak helemaal vrij. Omdat een subwoofer veel meer vermogen nodig heeft dan de gemiddelde auto audio-installatie kan leveren, worden ze vaak geleverd met een losse of ingebouwde amplifier. Een subwoofer kan bij volledige belasting veel stroom gebruiken. Het is daarom noodzakelijk dat je voor het aansluiting van de subwoofer op de subwoofer amplifier dikke kabels gebruikt. Gebruik ook voor de voeding van de subwoofer amplifier zo dik mogelijke kabels. Heeft je audio-installatie een aparte subwoofer aansluiting dan kun je hem daar op aansluiten. Veel subwoofer amplifiers hebben twee RCA aansluitingen of hoogvermogen aansluitingen, waarmee je ze op elke audio line uitgang of direct op de speaker uitgang van je autoradio kunt aansluiten.

Soorten speakers

Om een goede weergave over het gehele frequentiegebied te geven, worden in de audiotechniek verschillende strategieën gebruikt. De eenvoudigste is een zogenoemd éénweg autospeaker systeem. Hierbij wordt een enkele speaker gebruikt voor de geluidsweergave. Met deze strategie kunnen de middentonen weliswaar goed worden weergeven, maar het heeft een beperking voor weergeven van hoge en lage tonen. Deze beperking wordt opgelost door een tweewegsysteem te gebruiken. Een tweewegsysteem bestaat uit twee luidsprekers in een autospeaker behuizing. De ene speaker zorgt voor de weergave van de hoge tonen, een tweede speaker zorgt voor weergave van de middentonen. Een wisselfilter zorgt ervoor dat het signaal voor hoge tonen naar de ene speaker gaat en het signaal voor lage tonen naar de andere speaker. Op deze manier kan een groter frequentiegebied zuiver worden weergeven. Een driewegsysteem bestaat uit drie speakers in een autospeaker behuizing. Hierbij is de kleinste speaker, de tweeter, voor de hoge tonen bedoeld. De middelste speaker geeft de middentonen weer en de grootste speaker is bedoeld voor de lage tonen. Deze autospeaker kan een groot frequentiegebied weergeven. Het nadeel is de complexiteit van de autospeaker waardoor deze relatief duur is.

Welke autospeaker kopen?

Bij het kiezen van een autospeaker zijn enkele eigenschappen belangrijk. De afmetingen van de autospeaker zijn belangrijk bij het plaatsen. Zorg er bij het inbouwen in deuren en zijpanelen voor dat de autospeaker netjes in het voorgevormde gat past. Meet de diameter en de inbouwdiepte op. Kies een auto speaker die goed in het inbou gat past. Hierbij mag de achterkant van de speaker geen andere delen van de auto raken. Het vermogen van een speaker geeft het maximale vermogen aan dat de speaker onvervormd kan weergeven. Wordt de speaker met een hoger vermogen dan het maximale vermogen aangestuurd, dan zal de conus de maximale uitslag overschrijden. Hierdoor raakt de speaker snel beschadigd. Een eenmaal beschadigde speaker klinkt niet meer zuiver en zal vervangen moeten worden. Kies dus autospeakers met een maximaal vermogen dat gelijk of groter is dan het maximale vermogen dat de audio-installatie kan leveren. Let op: dit geldt per kanaal en niet voor het totale vermogen. Impedantie is de verhouding tussen de spanning die op de luidspreker aansluitklemmen staat en de stroom die door de luidspreker loopt. Autospeakers hebben standaard een impedantie van 4 ohm.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals een autospeaker. Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over autospeakers? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links