Woofers

Je geluidsinstallatie bestaat uit allerlei verschillende onderdelen, waaronder een woofer. Ieder gedeelte zorgt weer voor een andere laag in de muziek. Sommige speakers produceren vooral hoge tonen, terwijl andere exemplaren juist de bas op zich nemen. Een woofer is ontwikkeld voor deze lage tonen. Deze speaker zorgt ervoor dat je installatie een rijk en vol geluid kan produceren en dat vooral de bas goed tot zijn recht komt. Ben je op zoek naar een goede woofer? Dan zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. In ons assortiment vind je exemplaren die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben, je vindt dus altijd een geschikte woofer.

Een woofer kopen

Een echte muziekliefhebber weet hoeveel impact een goede geluidsinstallatie kan hebben. Door te investeren in kwalitatief materiaal kan je de ultieme luisterervaring creëren. Er zijn talloze soorten speakers die je kunt aanschaffen en een of meer goede lage tonen speakers mogen zeker niet ontbreken. Een woofer is over het algemeen verantwoordelijk voor het produceren van de lage tonen in je muziek, soms samen met een subwoofer. Er zijn verschillende manieren waarop je deze luidsprekers kunt gebruiken. Meestal zitten ze standaard ingebouwd zodat ze als elke gebruikelijke speaker functioneren. Zo’n luidsprekerbox kun je ook zelf bouwen. Daarnaast is het niet ongebruikelijk om deze speaker een plaats in je auto te geven. Houd je ervan om naar stevige muziek te luisteren wanneer je aan het rijden bent? Een woofer geeft je muziek net wat meer diepte en volume, iets dat niet elke autoradio standaard voor elkaar krijgt. Wanneer je de juiste woofer voor in jouw auto koopt, geniet jij optimaal van je muziek.

Hoe werkt een woofer?

Een woofer is in de kern een elektronisch apparaat. Hij moet dus worden voorzien van stroom voordat hij kan werken. Wat je muziekbron ook is (radio, cd, mobiel etc.), deze stuurt een elektrisch signaal door naar een versterker en die geeft het door aan de speaker, in dit geval de woofer. De speaker heeft een ingebouwde magneet die een trilplaat in beweging kan brengen. Naar aanleiding van het elektrische signaal gaat de magneet bewegen, waardoor de trilplaat gaat trillen. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de lucht gaat trillen en je je muziek kunt horen. Over het algemeen is een woofer groter dan de meeste andere speakers behalve dan de subwoofer. Dit is een van de redenen waarom deze luidspreker ideaal is voor het afspelen van lage tonen. Omdat een woofer veel lage tonen moet produceren, is het belangrijk dat het apparaat zoveel mogelijk vrije ruimte heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat de lucht zo makkelijk mogelijk in beweging gebracht kan worden, waardoor het geluid veel minder vervormt en aangetast wordt.

De juiste maat

De maat van je woofer speelt een grote rol in de manier waarop de speaker functioneert. Het is namelijk belangrijk dat de luidspreker voldoende groot is. Over het algemeen geldt: hoe groter de woofer, hoe lager de tonen die hij kan produceren. Het is niet altijd zo dat de laagste tonen ook meteen het beste zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je juist op zoek bent naar een woofer voor middentonen. In dat geval is bijvoorbeeld een woofer 8 inch een goede aankoop. Dit kleinere exemplaar kan alsnog de relatief lage tonen produceren die de gemiddelde speaker niet aankan, maar geeft vooral de middentonen een rijk geluid. Wil je graag een woofer die toch meer richting de echt lage tonen gaat? Ga dan voor een woofer 10 inch. De maat van deze speaker zorgt ervoor dat je echte rijke bastonen krijgt, maar dit apparaat is nog niet in staat om de echte laagste tonen te produceren. Dat is de reden waarom veel liefhebbers van een echte zware bas voor een woofer 12 inch kiezen. Het grote formaat zorgt ervoor dat de bas een duidelijk aanwezige en hoorbare plek in je muziekinstallatie krijgt. Zo kan niemand om je muziek heen.

Het vermogen van de speaker

De maat van je woofer bepaalt wat het bereik is, maar zegt niks over de kracht waarmee de muziek afgespeeld kan worden. Wil je zeker weten dat je een ruimte kan vullen met rijk geluid dat overal hoorbaar is? Dan is het belangrijk om het vermogen van de speaker te controleren. Het vermogen van een speaker wordt ook wel het RMS vermogen genoemd, wat staat voor Root Mean Square vermogen. In feite geeft dit aan wat het gemiddelde vermogen van je speaker is wanneer je hem langdurig gebruikt. Dit vermogen wordt aangegeven in watt of kilowatt. Hoe hoger het vermogen van je speaker is, hoe luider hij kan zijn. Weet je niet zeker wat het vermogen van jouw woofer moet zijn? Dit is vooral afhankelijk van de ruimte waar je de speaker wilt plaatsen en het vermogen van de rest van je geluidsinstallatie, vooral van de versterker. Het is vaak logisch om eenzelfde wattage te kiezen als dat van je overige speakers, zodat de woofer makkelijk in te stellen is. In kleine ruimtes is een klein wattage voldoende, terwijl speakers met een groot vermogen beter zijn voor grote ruimtes. Er zijn echter meer opties. Vraag bij twijfel gewoon bij ons na.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals een woofer of andere speaker. Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een woofer? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links