Sound bar

Een soundbar is een ideaal middel om het geluid van je televisie of ander audio/video afspeelapparaat een heuse upgrade te bezorgen. Een goede film kan immers pas echt knallen indien ook de geluidskwaliteit optimaal is. De soms tegenvallende geluidskwaliteit van een televisie is vaak te verklaren door de overweldigende strakheid van het scherm: de beperkte ruimte belemmert een goede ontwikkeling en weerkaatsing van de geluidsgolven. Klinkt eenvoudig, maar in de praktijk kom je voor heel wat lastige keuzes te staan. De specificaties en prijzen lopen uiteen. We leggen je hierna uit hoe je op eenvoudige wijze de juiste keuze maakt.

Wanneer is een soundbar een goed idee?

Dit is vooral een goede oplossing indien je een betere geluidservaring wenst in de buurt van je tv en je hiervoor niet al te veel ruimte beschikbaar hebt. Ben je op zoek naar een echte surround ervaring? Dan kies je meestal voor een home cinema set. Weet dat er verder ook verschillen zijn op basis van de uitvoeringsvormen, waarbij we bijvoorbeeld een curved soundbar kunnen onderscheiden van de die welke gemonteerd dient te worden op een beugel. Verder lopen ook de technische specificaties sterk uiteen. Soms ondersteunt dit apparaat diverse streamingdiensten (zoals Spotify en Napster), soms beperkt het zich tot de eenvoudige connectie met het televisiescherm. Die connectie gebeurt meestal via de HDMI-aansluiting, maar bij sommige modellen kan het ook door middel van Wifi, Bluetooth of AirPlay. Kijk steeds naar de beschikbare en gewenste aansluitingen: het ene exemplaar bevat misschien een AUX-ingang, maar een andere niet. Wil je er een hoofdtelefoon op aan kunnen sluiten? Ga dan vooraf na of ook deze optie tot de mogelijkheden behoort. Een soundbar is een goed idee wanneer het voldoet aan al deze vereisten.

Maak een analyse van de beschikbare ruimte

Vandaag de dag heeft zo goed als iedere elektronicaproducent wel een eigen geluidssysteem op de markt gebracht. Vaak gaat het zelfs om meerdere modellen met soms sterk uiteenlopende specificaties. Dat merken we ook als we kijken naar de prijzenrange, die toch wel verschillen van enkele tientjes tot meerdere honderden euro’s. Wij raden steeds aan om in eerste instantie de eigen noden en wensen in kaart te brengen en van hieruit het ideale geluidssysteem te kiezen. Volgende twee vragen kunnen alvast helpen. Waar wil je het apparaat plaatsen? De meeste mensen plaatsen hem gewoon mooi voor de televisie, maar dat hoeft zeker geen verplichting te zijn. Er zijn bijvoorbeeld ook soundplates die je onder je tv kunt zetten of modellen die voorzijn zijn van schroefgaten voor muurmontage. Wil je een surround ervaring (maar heb je daarvoor niet de ruimte)? Een home cinema set behoort enkel tot de mogelijkheden indien er ook voldoende ruimte voorhanden is. Is dat niet het geval, dan kun je wel kiezen voor een uitvoering die virtual surround ondersteunt. Een dergelijk systeem bootst een surround ervaring na door de geluidsgolven slim te laten weerkaatsen. Een ander alternatief is dan weer een soundbar die gebruikmaakt van draadloze speakers die in de achtergrond worden geplaatst.

Welke aansluitingen zijn wenselijk?

Ga steeds na of de soundbar over de gewenste aansluitingen beschikt. In de eerste plaats zal hij bijna altijd HDMI ondersteunen, de digitale aansluiting waar alle moderne beeldschermen over beschikken. Deze aansluiting wordt onder andere gebruikt om een Bluray-speler of PlayStation aan de tv aan te sluiten. Het staat garant voor de beste beeld- en geluidskwaliteit. Heeft jouw tv geen HDMI-aansluiting? Dan moet je erop toezien dat de soundbar beschikt over een zogenoemde digitale audio-ingang. Dit is een optische ingang die gelijkaardige geluidskwaliteit biedt als de aangehaalde HDMI-aansluiting, maar wel speciaal ontwikkeld werd voor het verzenden van geluidssignalen. Wanneer je het geluidssysteem in combinatie met oudere toestellen zal gebruiken, dan zal vaak ook een coaxiale audio-ingang of een analoge RCA-ingang onontbeerlijk blijken. Ga de noodzaak steeds na in relatie tot jouw te koppelen toestellen. Een jack aansluiting voor de koppeling van een hoofdtelefoon en een usb ingang voor het afspelen van muziek vanaf een stick, zijn wat ons betreft eigenlijk onmisbaar. Ook beschikken sommige modellen over een usb-aansluiting aan de voorzijde om een smartphone of tablet op te laden. Ook kunnen bepaalde modellen gelijktijdig met meerdere speakers gekoppeld worden. Echter: lang niet iedere soundbar beschikt over NFC of Bluetooth.

Bediening van de apparaten

Wil je één afstandsbediening voor de tv en het geluidssysteem? In dat geval zal je moeten kiezen voor een model dat ARC en HDMI-CEC ondersteunt. Hetzelfde geldt trouwens ook voor je televisie zelf. Is dat niet het geval, dan kun je nog steeds de hoofdtelefoonuitgang van het televisiescherm gebruiken. Welke toestellen wens je aan te sluiten? Weet in de eerste plaats dat een soundbar over het algemeen niet zoveel aansluitingen bevat. Tegenwoordig worden we dan wel verwend met mediaspelers, Playstations, Blu-ray-spelers en digitale TV-ontvangers, maar zoveel aansluitingen kan het apparaat meestal niet aan. Sluit ze daarom gewoon aan op je televisiescherm die het geluid zal doorsturen naar het apparaat. Te weinig aansluitingen? Dan kun je kiezen voor een uitvoering die zelf ook wat meer aansluitingen bevat, maar weet ook dat er goedkopere mogelijkheden zijn zoals bijvoorbeeld splitters en andere handige hulpmiddeltjes.

Soundbar kopen met NFC, Bluetooth en ingebouwde subwoofer

De laatste nieuwe modellen zijn meestal voorzien van hedendaagse snufjes. NFC en Bluetooth zijn daar mooie voorbeelden van. Een uitvoering met NFC (Near-Field Communication) maakt een eenvoudige connectie met mobiele apparaten mogelijk. Zo kan je beide verbinden door ze gewoon in elkaars omgeving te brengen (meestal op enkele cm afstand). Handig: want zo kan je razendsnel de muziek op jouw smartphone door de kamer laten knallen. Wil je meer lage tonen? In de meeste gevallen is een soundbar niet geschikt om lage tonen te produceren. Dat merk je eigenlijk ook al wanneer je zijn compacte vorm vergelijkt met de uitbundige vormgeving van subwoofers. Een type met subwoofer is wel een optie, maar dat heeft natuurlijk zijn invloed op het prijskaartje. Heb je bijvoorbeeld al een subwoofer staan, dan kan je maar beter een goedkoper model aanschaffen en beiden met elkaar verbinden. Bluetooth is dan weer een andere handige functionaliteit. Als het apparaat ook Bluetooth ondersteunt, kun je er draadloze connecties mee onderhouden. Dat is niet alleen belangrijk voor de verbinding met onze smartphone of tablet, maar ook voor draadloze connectie met de subwoofer.

Curved tv? Kies voor een curved soundbar

Sommige uitvoeringen zijn nu ook verkrijgbaar in een gebogen uitvoering. Deze curved soundbars spelen in op de toenemende populariteit van gebogen beeldschermen. Dergelijke curved televisieschermen verhogen het dieptegevoel, bieden een groter kijkoppervlakte en staan garant voor een kijkervaring zoals we het enkel nog maar kenden uit de lokale bioscoop. Bij zo’n curved tv staat een klassieke soundbar natuurlijk niet erg mooi. De gebogen lijnen van het beeldscherm moesten dan ook tot het geluidssysteem worden doorgetrokken: de curved modellen waren geboren. Esthetisch prachtig maar let er dan wel steeds op dat hij op dezelfde manier is gebogen en aansluit bij de afmetingen van het televisiescherm. Vaak is het een beetje wikken en wegen, lees ook de informatie van de producent van het beeldscherm welke door hen wordt aangeraden. Wij geven steeds de afmetingen van ieder geluidssysteem, zodat je kunt nagaan of het apparaat aansluit bij de inch-maat van jouw tv.

Opgelet: zorg ervoor dat de toestellen het surround systeem ondersteunen

Misschien nog wel het allerbelangrijkste: de surround systemen. Vooral wanneer je zelf nog speakers of subwoofers wenst toe te voegen, is het belangrijk om te kiezen voor een soundbar die een en ander ondersteunt. Over het algemeen heb je de keuze uit volgende surround systemen:

  • DTS: deze techniek verzorgt een surround sound over vijf verschillende speakers en één subwoofer en is vergelijkbaar met Dolby Digital.
  • Dolby Atmos: bij deze techniek verkrijg je een apart signaal voor de speakers op een hogere locatie. Vooral wanneer we speakers aan het plafond wensen te bevestigen voor een extra ruimtelijke geluidskwaliteit, zal Dolby Atmos zijn nut bewijzen.
  • Dolby Digital: Dolby Digital doet in feite sterk denken aan DTS. Zijn kanalen zijn eveneens gegroepeerd in één subwooferkanaal en vijf speakerkanalen.
  • Dolby TrueHD: bij Dolby TrueHD kies je voor geluid van erg hoge kwaliteit (24-bits en 96 kHZ). Zijn ruimtelijke geluidsweergave is afkomstig van een ondersteuning van 14 verschillende kanalen.
  • DTS-HD Master: deze techniek garandeert een weergave in hoge kwaliteit (24-bits & 192 kHz) van 5.1-kanaals geluid. Sommige systemen ondersteunen ook 6.1-/7.1-kanaals geluid bij 24-bits & 96 kHz. Ga, indien noodzakelijk, de ondersteuningsspecificaties steeds na.

Conclusie: waar moet je op letten bij het aanschaffen van een soundbar?

Zoals je wel zal gemerkt hebben, is het niet meer dan logisch dat er heuse prijsverschillen te noteren vallen. Iedere uitvoering heeft dan ook zijn eigen unieke eigenschappen en specificaties. Om te weten welk geluidssysteem het best voor jou aangewezen is, vertrek je dan ook steeds vanuit de eigen wensen. Wil je hem gebruiken in combinatie met een curved tv? Over welke aansluitingen moet hij beschikken? Wil je er een externe subwoofer bij? En indien zo: hoe wens je deze met elkaar te verbinden? Is NFC een vereiste? Wil je ook jouw smartphone of tablet kunnen opladen aan het geluidssysteem? Het zijn stuk voor stuk vragen die je jezelf vooraf dient te stellen. Op basis van die antwoorden vind je het model dat aan deze strikte verwachtingen voldoet.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals een soundbar of andere speaker. Wens je nader advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Speaker setje besteld voor mijn computer. Snel geleverd en prima service." 9,4
Prima "Prima bluetooth speakertje gekocht voor op het strand. Leuke prijs, snelle levering." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links