PC speakers

Als je een film kijkt op je computer of naar muziek luistert, dan merk je al snel dat de ingebouwde PC speakers nauwelijks de lage bastonen weergeven. Ook het idee van ruimtelijkheid (de galm) gaat vaak verloren. Het probleem is niet je laptop of PC (gemakshalve spreken we in het verdere verloop van de tekst steeds over laptop als beiden bedoeld zijn), maar de kleine luidsprekertjes die niet in staat zijn om dit geluid op een hoog volume weer te. Een (als voorbeeld) losse PC speaker Logitech kopen en deze op je laptop aan te sluiten, is de eenvoudigste oplossing. Je zult onmiddellijk een grote verbetering waarnemen van zowel het volume als van de kwaliteit van de het weergeven geluid.

Een beter geluid uit een PC speaker

Met de computer speaker kun je genieten van een goed geluid bij het afspelen van muziek, het kijken naar filmpjes en het spelen van computer games. Er zijn verschillende types in verschillende prijsklassen en uitvoeringen. De eenvoudigste set bestaat uit twee boxjes die je aan weerszijden van je monitor opstelt. Deze set wordt een 2.0 systeem genoemd, er zijn namelijk twee kanalen en geen (nul) afzonderlijk bassysteem. Het vermogen ligt tussen circa 2 en 5 Watt. Dit is ruim voldoende voor normaal gebruik. Stel je hogere eisen aan de basweergave, dan kun je kiezen voor een 2.1 systeem. Deze set bestaat uit drie boxen. Twee kleine voor het linker en het rechter stereokanaal en een derde grotere met een subwoofer voor een sterk verbeterde basweergave. Deze heeft een hoger vermogen om met name de bastonen goed uit te laten komen.

PC speaker voeding

Voor de elektrische voeding bestaan twee systemen. De voeding wordt of via USB of via netspanning verzorgd. USB voeding is populair bij de kleinere uitvoering en eenvoudig in gebruik. Steek de USB stekker in een vrije USB aansluiting van de laptop en deze voorziet de speaker van energie. Je kunt hem samen met je laptop eenvoudig overal mee naar toe nemen zonder dat je een externe voeding nodig hebt. Het nadeel van USB voeding is het beperkte vermogen. Een standaard USB aansluiting kan maximaal 5 Watt energie aan je PC speaker leveren. Een USB 2 ampère adapter kan maximaal 10 Watt leveren. USB voeding kan dus alleen voor een laag vermogen gebruikt worden. Luidsprekers met een vermogen van meer dan 10 Watt zullen daarom altijd een netspanningsvoeding hebben. Voor netspanningsvoeding zijn twee uitvoeringen mogelijk. Dat is ten eerste de voeding via een adapter die de netspanning omzet in laagspanning en via een voedingskabeltje doorgeeft aan de PC speaker. De andere mogelijkheid is een netspanningskabel die direct voedt.

Een PC luidspreker set aansluiten

Een 2.0 set bestaat uit twee boxen. Hoewel er ook andere (passieve en volledig actieve) bestaan, beschrijven we hierna het meest voorkomende exemplaar. De eerste is de passieve box zonder ingebouwde versterker en de tweede is de active box met ingebouwde versterker. Je neemt ze op de volgende manier in gebruik. De passieve heeft één aansluitkabel. Sluit deze kabel aan op de active. Je kunt in de gebruiksaanwijzing nagaan welke aansluiting je moet gebruiken. Een 2.1 set bestaat uit 3 boxen. Twee kleine voor het linker en rechter stereo kanaal en een subwoofer voor de lage tonen. Afhankelijk van het type, zit de audio versterker in de subwoofer of in een van de twee kleine boxen. Verbind ze door de passieve boxen met de aansluitkabeltjes op de box met de ingebouwde versterker aan te sluiten. Let ook op dat je de box die met L is gemerkt aan de linker kant van je monitor zet en die met R aan de rechterkant zet. Op die manier hoor je geluid dat in een film of spel van links komt ook werkelijk van links komen.

Aansluiten

Er zijn meer mogelijkheden om op je laptop aan te sluiten. De eerste optie is een kabeltje met een groene 3,5 stereo jack die je in de audio uitgang van de laptop steekt. Op een computer kun je de audio uitgang herkennen aan de groene ring rond de aansluiting. De tweede optie is een 3,5 mm aansluiting op de set. Gebruik het meegeleverde kabeltje dat aan beide zijden een (groene) 3,5 mm stereo jack heeft. Steek de ene jack in de active en de andere jack in de audio uitgang van de laptop. De derde mogelijkheid is twee RCA of tulp busjes. Gebruik de meegeleverde kabel met aan de ene kant de twee RCA plugjes en aan de andere kant de 3,5 mm jack om de set op je laptop aan te sluiten. Na het aansluiten van alle kabels en van de voeding ben je klaar voor het in gebruik nemen van je nieuwe set.

Vragen en advies

Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een PC speaker? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Speaker setje besteld voor mijn computer. Snel geleverd en prima service." 9,4
Prima "Prima bluetooth speakertje gekocht voor op het strand. Leuke prijs, snelle levering." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links