Inbouw speakers

Wil je een ruimte op een onopvallende manier van sfeervolle muziek voorzien zonder zichtbare boxen en zonder een wirwar aan kabels? Een inbouw speaker is dan de ideale keus. Dit type speaker is eenvoudig zelf in te bouwen in plafond of een houten dan wel gipsplaten muur. Inbouw speakers worden veel toegepast in winkels en andere bedrijven. Het grote voordeel van een inbouw speaker is de spreiding van het geluid in de omgeving. In plaats van twee grote speakers worden er meerdere kleine inbouw speakers gebruikt. Hierdoor is iemand altijd wel in de buurt van een inbouw speaker. Het geluid hoeft niet hard te staan om overal in de ruimte goed waarneembaar te zijn.

Inbouw speaker kopen

Een inbouw speaker wordt in winkels en bedrijven gebruikt voor het verzorgen van achtergrondmuziek en voor omroepberichten. Deze inbouw speakers zitten vaak netjes in een systeemplafond verwerkt waardoor ze niet opvallen. Omdat het geluid meestal van boven komt, wordt het nauwelijks gedempt door meubilair of winkelinrichting. Hierdoor hoeft het geluid niet hard te staan om toch overal goed hoorbaar te zijn. Een ander groot voordeel van een inbouw speaker is dat bekabeling eenvoudig achter muur of plafond weggewerkt kan worden. Hierdoor is de inbouw speaker altijd onopvallend aanwezig. Een inbouw speaker is niet alleen in winkel of kantoor aantrekkelijk om sfeermuziek te verzorgen, maar is ook prima geschikt voor thuisgebruik. Je kunt ze inbouwen in bijvoorbeeld het plafond of muur van woonkamer, douche, garage, sportruimte of zwembad. Voor natte ruimtes zoals douche, zwembad en boot verkopen we speciale modellen die waterdicht, zoet- en zoutwater bestendig zijn en zelfs tegen chloor bestand zijn. Inbouw speaker plafond en inbouw speaker badkamer zijn een onopvallende verschijning die je niet ziet, maar wel hoort. We bespreken de belangrijkste eigenschappen hierna.

Inbouw speakers, mechanische eigenschappen

Voor het inbouwen van speakers zijn enkele bevestigingssystemen beschikbaar. De eenvoudigste bevestigingsmethode is door middel van schroeven. Hiervoor zitten er op (meestal) vier plaatsen schroefgaten in het luidspreker frame. Schroefbevestiging werkt het beste bij hard materiaal zoals metaal, hard kunststof en hout. Heb je met zacht plaatmateriaal te maken zoals gipsplaat of systeemplafonds, dan heb je met schroeven vaak te weinig grip. Voor deze situaties kun je het beste gebruikmaken van de ‘snap in’ bevestiging. De bevestiging bestaat uit een veersysteem dat zich aan de achterkant van de inbouw speaker bevindt. Druk de inbouw speaker in zijn montage gat, de veren zullen vervolgens omklappen en de speaker netjes op zijn plek houden. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor details hoe je te werk gaat met een ‘snap in’ montage systeem. Bij elke inbouw speaker staat aangeven wat de diameter van het montagegat moet zijn. Je kunt dit eenvoudig aftekenen met een passer of met een (optionele) mal, die bij de speaker geleverd wordt. Ga je een speaker vervangen, meet dan de diameter van het gat op. Let ook goed op de inbouwdiepte van de speaker.

Elektrische speaker eigenschappen

Een inbouw speaker heeft een aantal elektrische specificaties die belangrijk zijn bij het bestellen. Zorg - voordat je een nieuwe speaker bestelt - dat je de waardes kent van de volgende eigenschappen. Maximaal belastbaar vermogen in Watt, deze waarde geeft aan wat het maximale elektrische vermogen is waarmee de speaker aangestuurd mag worden. Minder vermogen is geen probleem, meer vermogen zal de speaker beschadigen waardoor deze niet meer functioneert of een vervormd geluid zal geven. Een beschadigde of defecte speaker is niet te repareren en zal vervangen moeten worden. De speaker impedantie is een andere eigenschap die de verhouding aangeeft tussen de spanning op en de stroom die door een speaker loopt. Voor normale speakers zijn er twee standaard waarden: een impedantie van 4 ohm of van 8 ohm. Heeft je audioversterker een uitgangsimpedantie van 4 ohm, dan heb je ook een speaker van 4 ohm nodig. Een 8 ohm luidspreker zal niet optimaal functioneren en maar een beperkt volume weergeven. Heeft je audioversterker een uitgangsimpedantie van 8 ohm, dan heb je een speaker van 8 ohm nodig. Een 4 ohm speaker zal de uitgangstrap van de versterker overbelasten en zal tot een vervorming in het geluid van de inbouw speakers leiden en eventueel zelfs tot beschadiging.

100 volt of hoog impedantie speakersysteem

Een 100 volt (ook wel hoog impedantie systeem genoemd) is speciaal ontworpen voor grote ruimtes zoals een winkel of kantoor, waar op regelmatige afstanden meerdere speakers geplaatst worden. Bij een laag impedantie systeem en korte kabels heb je weinig last van kabelverliezen. Worden de kabels langer dan beginnen de verliezen die in de lange bekabeling optreden al snel hoorbaar te worden. Het gevolg is dat de speakers die met een lange kabel aangesloten zijn op de versterker veel zachter zullen klinken dat de speakers die met een korte kabel zijn aangesloten. Om dit effect te omzeilen zijn hoog impedantie systemen of 100 volt luidspreker systemen bedacht. Bij een hoge impedantie worden voor de overdracht van het signaal een hoge spanningen en lage stromen gebruikt. Door de lage stromen wordt het verlies in de luidsprekerbekabeling tot een minimum beperkt. Op deze manier is het goed mogelijk om speakers met een kabel van 50-100 meter aan te sluiten. Voor een 100 volt systeem is echter wel een speciale versterker nodig. Elke hoog impedantie inbouw speaker is van een eigen impedantietrafo voorzien waarmee het hoog impedantie signaal omgezet wordt naar een lage impedantie.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals een inbouw speaker? Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over inbouw speakers? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links