Inbouw speakers

Wil je een ruimte op een onopvallende manier van sfeervolle muziek voorzien zonder zichtbare boxen en zonder een wirwar aan kabels? Een inbouw speaker is dan de ideale keus. Dit type is eenvoudig zelf in te bouwen in plafond of een houten dan wel gipsplaten muur. Ze worden veel toegepast in winkels en andere bedrijven. Het grote voordeel ervan is de spreiding van het geluid in de omgeving. In plaats van twee grote worden er meerdere kleine gebruikt. Hierdoor is iemand altijd wel in de nabijheid ervan. Het geluid hoeft niet hard te staan om overal in de ruimte goed waarneembaar te zijn.

Inbouw speaker kopen

Hij wordt in winkels en bedrijven gebruikt voor het verzorgen van achtergrondmuziek en voor omroepberichten. Ze zitten vaak netjes in een systeemplafond verwerkt waardoor ze niet opvallen. Een ander voordeel is dat bekabeling eenvoudig achter muur of plafond weggewerkt kan worden. Hierdoor is de hij altijd onopvallend aanwezig. Hij is niet alleen in winkel of kantoor aantrekkelijk om sfeermuziek te verzorgen, maar is ook prima geschikt voor thuisgebruik. Je kunt ze inbouwen in bijvoorbeeld het plafond of muur van de woonkamer, douche, garage, sportruimte of zwembad. Voor natte ruimtes zoals douche, zwembad en boot verkopen we speciale modellen die waterdicht, zoet- en zoutwater bestendig zijn en zelfs tegen chloor bestand zijn. De plafond- en badkamermodellen vormen een onopvallende verschijning die je niet ziet, maar wel hoort. We bespreken de belangrijkste eigenschappen hierna.

Inbouw speakers, mechanische eigenschappen

Voor het inbouwen zijn enkele bevestigingssystemen beschikbaar. De eenvoudigste bevestigingsmethode is door middel van schroeven. Hiervoor zitten er op (meestal) vier plaatsen schroefgaten in het luidspreker frame. Schroefbevestiging werkt het beste bij hard materiaal zoals metaal, hard kunststof en hout. Heb je met zacht plaatmateriaal te maken zoals gipsplaat of systeemplafonds, dan heb je met schroeven vaak te weinig grip. Voor deze situaties kun je het beste gebruikmaken van de ‘snap in’ bevestiging. De bevestiging bestaat uit een veersysteem dat zich aan de achterkant ervan bevindt. Druk de luidspreker in zijn montage gat, de veren zullen vervolgens omklappen en de speaker netjes op zijn plek houden. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor details hoe je te werk gaat met een ‘snap in’ montage systeem. Bij elke inbouw speaker staat aangeven wat de diameter van het montagegat moet zijn. Je kunt dit eenvoudig aftekenen met een passer of met een (optionele) mal, die meegeleverd wordt. Ga je een box vervangen, meet dan de diameter van het gat op. Let ook goed op de inbouwdiepte.

Elektrische eigenschappen

Een inbouw speaker heeft een aantal elektrische specificaties die belangrijk zijn bij het bestellen. Zorg - voordat je een nieuwe luidspreker bestelt - dat je de waardes kent van de volgende eigenschappen. Maximaal belastbaar vermogen in Watt, deze waarde geeft aan wat het maximale elektrische vermogen is waarmee de luidspreker aangestuurd mag worden. Minder vermogen is geen probleem, meer vermogen zal hem echter beschadigen, waardoor deze niet meer functioneert of een vervormd geluid zal geven. Een beschadigde of defecte luidspreker is niet te repareren en zal vervangen moeten worden. De impedantie is een andere eigenschap die de verhouding aangeeft tussen de spanning op en de stroom die er doorheen loopt. Voor standaard boxen zijn er twee standaard waarden: een impedantie van 4 ohm of van 8 ohm. Heeft je audioversterker een uitgangsimpedantie van 4 ohm, dan heb je ook een luidspreker van 4 ohm nodig. Een 8 ohm luidspreker zal niet optimaal functioneren en maar een beperkt volume weergeven. Heeft je audioversterker een uitgangsimpedantie van 8 ohm, dan heb je een box van 8 ohm nodig. Een 4 ohm box zal de uitgangstrap van de versterker overbelasten en zal tot een vervorming in het geluid leiden en eventueel zelfs tot beschadiging.

Hoog impedantiesysteem

Een 100 volt (ook wel hoog impedantie systeem genoemd) is speciaal ontworpen voor grote ruimtes zoals een winkel of kantoor, waar op regelmatige afstanden meerdere geplaatst worden. Bij een laag impedantie systeem en korte kabels heb je weinig last van kabelverliezen. Worden de kabels langer dan beginnen de verliezen die in de lange bekabeling optreden al snel hoorbaar te worden. Het gevolg is dat de boxen die met een lange kabel aangesloten zijn op de versterker veel zachter zullen klinken dat de boxen die met een korte kabel zijn aangesloten. Om dit effect te omzeilen zijn hoog ohmige systemen of 100 volt luidspreker systemen bedacht. Bij een hoge impedantie worden voor de overdracht van het signaal een hoge spanningen en lage stromen gebruikt. Door de lage stromen wordt het verlies in de luidsprekerbekabeling tot een minimum beperkt. Op deze manier is het goed mogelijk om boxen met een kabel van 50-100 meter aan te sluiten. Voor een 100 volt systeem is echter wel een speciale versterker nodig. Elke hoog ohmige box is van een eigen impedantietrafo voorzien waarmee het hoog ohmige signaal omgezet wordt naar een laag ohmig.

Vragen en advies

Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over inbouw speakers? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Speaker setje besteld voor mijn computer. Snel geleverd en prima service." 9,4
Prima "Prima bluetooth speakertje gekocht voor op het strand. Leuke prijs, snelle levering." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links