Docking stations

Een docking station is een apparaat dat het mogelijk maakt om op zeer eenvoudige wijze twee elektronische apparaten met elkaar te verbinden. Hoor je tegenwoordig iemand de term gebruiken, dan is de kans groot dat zij hiermee een docking station voor een smartphone of tablet bedoelen. Door een telefoon of tablet hierop te plaatsen kan het apparaat gebruikt worden voor het opladen van het toestel, maar ook voor het luisteren van muziek wanneer een docking station met ingebouwde speaker gebruikt wordt. Een docking station is dus ook een ideale oplossing om op een snelle en makkelijke manier naar de muziek van uw smartphone of tablet te luisteren.

Docking station - speaker voor smartphone

Tegenwoordig luisteren veel mensen niet meer naar muziek via cd’s, cassettebandjes of de radio. In plaats daarvan dragen we onze favoriete muziek nu altijd bij ons op een telefoon of tablet en kunnen we deze onder andere ten gehore brengen via een docking station. De verandering is in gang gezet toen Apple in 2001 de iPod introduceerde. Op dit minuscule apparaatje konden honderden mp3-bestanden gezet worden. De eerste mediaspeler zorgde vrijwel direct voor een revolutie en heeft de manier waarop we naar muziek luisteren compleet veranderd. Toen een paar jaar later de eerste smartphones op de markt kwamen, waren deze telefoons ook direct van de functionaliteit voorzien om als mediaspeler te fungeren. De laatste trend is het luisteren van streaming muziek via telefoons en tablets. Diensten als Spotify en Apple Music stellen je in staat om via een internetverbinding op ieder moment toegang te hebben tot een database met miljoenen verschillende liedjes. Wil je deze muziek lekker luid afspelen dan heb je hiervoor een externe speaker nodig. De speaker van je telefoon levert namelijk geen beste geluidskwaliteit. Een docking station biedt dan uitkomst. Dit apparaat is namelijk een makkelijk aan te sluiten speaker(set) voor je smartphone. Wel zijn er enkele aandachtspunten waarop je moet letten bij de aanschaf van een docking station.

Aandachtspunten bij kopen docking station

De meeste docking stations voor smartphones en tablets kunnen verschillende functies vervullen. Zo kan je het apparaat bijvoorbeeld gebruiken voor het opladen van de accu en het makkelijk verbinden van de telefoon met een laptop of desktopcomputer. Waar de bezoekers van deze webshop echter vooral in geïnteresseerd zullen zijn is de mogelijkheid om muziek te luisteren via een docking station. Hiervoor heb je een docking station nodig met een ingebouwde speaker. Wil je een dergelijk docking station kopen, dan zijn er wel enkele aandachtspunten die je in de gaten moet houden. De specificaties van vermogen en frequentie zijn voor een docking station iets minder van belang. Deze specificaties zijn meer van belang als high end speakers op een versterker worden aangesloten. In de specificaties van de verschillende producten op deze pagina wordt ook aangegeven voor welke smartphones deze geschikt zijn. Als jouw telefoon hier tussen staat dan kan je ervan uitgaan dat het vermogen en de frequentie voldoende is om het maximale volume van de smartphone aan te kunnen. Of de geluidskwaliteit daarmee voldoende is, hangt uiteraard af van jouw persoonlijke kwaliteitsstandaard.

Audio ingangen en overige aansluitingen

Belangrijk bij het kopen van een docking station zijn de audio ingangen en de overige aansluitingen. De audio ingang aansluiting is vooral van belang omdat deze bepaalt hoe de audio uitgang van een smartphone op de docking station kan worden aangesloten. Hier kan bijvoorbeeld een dock connector of 3.5 mm jack vermeld staan. Een dock connector is een adapter met dezelfde soort aansluiting als de kabel waarmee het opladen en het overdragen van bestanden voor een smartphone, tablet of mediaspeler gerealiseerd wordt. Voor een iPhone of iPad is dit een 30-pin connector of een Lightning connector. Voor de meeste Android apparaten is dit een micro USB connector. De 3.5 mm jack is de audiopin aansluiting waar de meeste koptelefoons mee worden aangesloten. Let ook op de soort voeding die voor een product staat aangegeven. Hier kan 230V (stopcontact) of USB vermeld staan. Handig is ook wanneer de docking station een accu heeft waardoor het mogelijk wordt om onderweg naar muziek te luisteren.

Onderweg naar muziek luisteren via de telefoon

Een smartphone nemen we vaak overal mee naar toe. Hierdoor heb je dus - ook wanneer je onderweg bent - de beschikking over de muziek, die je als mp3-bestanden op je telefoon hebt staan of die je door streaming af kunt spelen via Spotify. Je favoriete liedjes beluisteren kan via de ingebouwde speaker van je telefoontoestel of met behulp van een koptelefoon, oortjes of een headset. Soms is het echter ook leuk om in het bijzijn van een groep vrienden muziek vanaf je telefoon af te spelen. Bijvoorbeeld als je in de zomer met elkaar op een wei van de zon aan het genieten bent. Op die momenten komt het de sfeer ten goede als je je smartphone op een docking station kunt zetten en de muziek met voldoende volume hoorbaar is door de speakers van het apparaat. Let wel op dat je hiervoor een docking station met accu nodig hebt. In het park of onderweg heb je namelijk niet altijd de beschikking over een stopcontact of computer waar je een USB kabel in kunt steken. Ook een powerbank kan een oplossing hiervoor zijn.

Alternatieven voor docking station met speaker

Een docking station is ideaal om muziek via je smartphone te luisteren. Het is echter niet de enige optie waarmee dit mogelijk is. Als je voornaamste doel is om hier muziek op te luisteren, dan zijn er ook goede alternatieven beschikbaar voor een docking station met speaker. Alle smartphones zijn tegenwoordig namelijk ook van bluetooth technologie voorzien waarmee verbinding met speakers kan worden gemaakt. In plaats van een docking station zou je daarom ook kunnen overwegen om een bluetooth speaker te kopen. Een mini speaker is ook een handig alternatief voor een docking station. Deze soort speakers vind je elders in ons assortiment. De bluetooth speakers zijn de populairste keuze omdat je hiermee draadloos een audioconnectie op kunt zetten en omdat sommige telefoons geen 3.5 mm jack aansluiting meer hebben. Als je echter muziek wilt luisteren en tegelijkertijd je smartphone op wilt laden dan is een docking station de beste oplossing die ook nog eens zeer eenvoudig te installeren is.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals een docking station of andere speaker. Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een docking station? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links