Bluetooth speakers

Een bluetooth speaker is helemaal in. Je kunt hem met zijn goede geluidsweergave draadloos met je telefoon verbinden waar al je favoriete muziek en persoonlijke playlists op staan opgeslagen. Je hebt hiervoor geen snoertjes nodig en door de ingebouwde accu kun je hem ook overal mee naar toe nemen. Maar welke bluetooth speaker is de beste om te kiezen? In plaats van ze met elkaar te vergelijken, geven we een overzicht van de verschillende eigenschappen. Zo kun je zelf bepalen welke features het belangrijkste zijn voor je optimale persoonlijke muziekbeleving.

Wat is een bluetooth speaker?

Het betreft een compacte luidspreker met een ingebouwde accu. Door de bluetooth technologie is hij draadloos met elke moderne smartphone of tablet te koppelen. Dit koppelen wordt pairen genoemd. Nadat hij en de smartphone met elkaar gepaired zijn, maken ze voortaan altijd automatisch verbinding met elkaar. De reikwijdte van bluetooth is onder gunstige omstandigheden ongeveer tien meter. In de praktijk zal het bereik meestal een meter of vijf zijn. Voor normaal gebruik is dit nog steeds ruim voldoende. Een bluetooth speaker heeft net als een smartphone een ingebouwde accu en kan daardoor onafhankelijk van het lichtnet functioneren. Je kunt overal van je favoriete songs genieten, ook als je onderweg bent. Het opladen van de accu doe je net als je handy via een USB kabeltje of met de meegeleverde lichtnetadapter. Zolang je handy in de buurt van je draadloze luidspreker is, is deze met je smartphone verbonden en kun je alle muziek die je op je handy hebt hiermee door de kamer laten schallen. Door formaat en geluidskwaliteit is hij vaak een prima vervanger voor de traditionele hifi installatie.

Voor wie is deze handig?

Iedereen met een smartphone die regelmatig naar muziek luistert, video’s op zijn telefoon kijkt of naar podcasts luistert, die heeft er profijt van om dit type luidspreker te gebruiken. Hij geeft het geluid een stuk beter weer dan de miniatuur boxen die in een smartphone zitten ingebouwd. De grotere modellen bieden ook een veel hoger volume en hebben ook een groter frequentiebereik dan die van een smartphone. Met name de lage tonen worden veel beter weergegeven, waardoor er een veel natuurlijker en rijker geluid ontstaat. Hij is door al deze eigenschappen een waardige opvolger van de vertrouwde hifi installatie. Was je bij een hifi installatie door alle snoeren en de verplichte netspanning aansluiting aan één plaats gebonden, met deze moderne luidspreker ben je dat niet. Door de ingebouwde accu kun je hem overal mee naar toe nemen. Door de draadloze overdracht heb je ook geen kabeltje tussen de box en je handy meer nodig.

Welk model kopen?

De kleine en compacte uitvoering. Deze is gemakkelijk mee te nemen en past gemakkelijk in je jaszak. Hij is geschikt als personal speaker, zodat je op elke plek naar muziek of een podcast kunt luisteren. Het volume is genoeg om muziek duidelijk weer te geven, maar niet voldoende om een hele kamer te vullen. De medium uitvoering is wat groter en zwaarder, maar nog steeds goed mee te nemen en past prima in een rugzak of tas. Het volume is genoeg om een kleine kamer te vullen en met een of twee personen van je favoriete muziek te genieten. De grote uitvoering is een stuk groter en zwaarder. Er zijn twee uitvoeringen grote luidsprekers. Het huiskamer model is bedoeld om in je woon- of werkkamer op te stellen en werkt op netspanning. Hij is eenvoudig te verplaatsen, maar niet bedoeld om mee te nemen. De grote draagbare box is voorzien van een draagbeugel of draagriem zodat je hem in de hand of over je schouder kunt dragen. Door het groter vermogen zit er een relatief zware accu in, iets dat je in het gewicht van de luidspreker zeker zult merken.

Waar wil je je bluetooth speaker gebruiken?

Wil je de box voornamelijk als personal audio gebruiken dan heb je aan een kleine luidspreker voldoende. Het voordeel van een kleine speaker is dat deze voordelig is, licht van gewicht is en dus gemakkelijk overal mee naar toe te nemen is. Wil je een portable model ook in het zwembad kunnen gebruiken, kies dan een waterproof. Deze kun je zelfs bij het douchen en in bad gebruiken. Terwijl je heerlijk staat te douchen of in bad ligt, kun je naar je favoriete songs luisteren, deze harder of zachter zetten en naar het volgend nummer springen of het zelfde nummer nog een keer luisteren. Wil je de box ook in de auto kunnen gebruiken, kies dan een medium. Deze heeft voldoende volume om over het omgevingsgeluid heen te komen. Met een 12 volt car adapter kun je de speakeraccu steeds volgeladen houden, zodat je altijd je muziek kunt afspelen. Wil je muziek op een feest draaien, dan heb je een grote met meer volume nodig. Kies een box die minimaal 10 Watt uitgangsvermogen en een bas luidspreker heeft, dan zal de gemiddelde luisteraar het verschil met een hifiset niet merken.

Handige opties

Je zult er niet meteen opkomen, maar een bluetooth speaker kan ook handig zijn om handsfree mee te bellen. Kies je voor een type met handsfree bel optie, dan heeft deze een ingebouwde microfoon. Komt er op je smartphone een gesprek binnen, dan kun je dit gesprek met druk op een knop van de luidspreker ‘opnemen’. De muziek wordt automatisch gepauzeerd en het gesprek verloopt via de luidspreker. Iedereen die rond de box zit kan aan het gesprek meedoen. Handig op kantoor en leuk voor een feest. In een rustige omgeving kun je tijdens het handsfree gesprek door de kamer of keuken lopen. De echte audioliefhebber zal een goede stereoweergave missen, omdat de luidsprekers dicht bij elkaar zitten. Fabrikanten zoals UE hebben daar een oplossing voor gevonden. Met hun gratis app kun je met twee boxen de eerste op het linker stereo kanaal instellen en de tweede op het rechter stereo kanaal instellen. Zet iedere box in een hoek van de kamer en je kunt genieten van een uitstekende stereo weergave van je favoriete songs.

Extra bluetooth opties

Het pairen met een nieuw apparaat wordt nog makkelijker met NFC. NFC staat voor Near Field Communication. We kennen NFC allemaal van het contactloos betalen bij een pinautomaat in bijvoorbeeld de supermarkt. Je houdt je pas vlak bij de pin automaat de automaat leest je pas en je hebt betaald. Dezelfde technologie wordt ook toegepast in een aantal Android smartphones en kan gebruikt worden voor het pairen met een bluetooth speaker. Hiervoor moet de luidspreker ook uitgerust zijn met NFC. Het werkt heel eenvoudig. Hou je smartphone naast de NFC badge van je box en ze worden automatisch gepaired. Kies op je smartphone de bluetooth speaker en je kunt meteen muziek via je box afspelen. NFC pairen is bijzonder handig als je met meerdere vrienden en vriendinnen bent en bij toerbeurt je favoriete song wilt laten horen. Wie aan de beurt is kan zijn smartphone eenvoudig met de box pairen en meteen zijn muziek laten horen.

Vragen en advies

Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een bluetooth speaker? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Speaker setje besteld voor mijn computer. Snel geleverd en prima service." 9,4
Prima "Prima bluetooth speakertje gekocht voor op het strand. Leuke prijs, snelle levering." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links