Bluetooth speakers

Een bluetooth speaker is helemaal in. Een bluetooth speaker met zijn goede geluidsweergave kun je draadloos met je telefoon verbinden waar al je favoriete muziek en persoonlijke playlists op staan opgeslagen. Je hebt hiervoor geen snoertjes nodig en door de ingebouwde accu kun je de bluetooth speaker overal mee naar toe nemen. Maar welke bluetooth speaker is de beste om te kiezen? In plaats van de speakers met elkaar te vergelijken, geven we een overzicht van de verschillende bluetooth speaker eigenschappen. Zo kun je zelf bepalen welke features het belangrijkste zijn voor je optimale persoonlijke muziekbeleving.

Wat is een bluetooth speaker?

Een bluetooth speaker is een compacte luidspreker met een ingebouwde accu. Door de bluetooth technologie is de speaker draadloos met elke moderne smartphone of tablet te koppelen. Dit koppelen wordt pairen genoemd. Nadat een smartphone en een bluetooth speaker met elkaar gepaired zijn, maken ze voortaan altijd automatisch verbinding met elkaar. De reikwijdte van bluetooth is onder gunstige omstandigheden ongeveer tien meter. In de praktijk zal het bereik meestal een meter of vijf zijn. Voor normaal gebruik is dit nog steeds ruim voldoende. Een bluetooth speaker heeft net als een smartphone een ingebouwde accu en kan daardoor onafhankelijk van het lichtnet functioneren. Je kunt overal van je favoriete muziek genieten, ook als je onderweg bent. Het opladen van de accu doe je net als je smartphone via een USB kabeltje of met de meegeleverde lichtnetadapter. Zolang je smartphone in de buurt van je bluetooth speaker is, is deze met je smartphone verbonden en kun je alle muziek die je op je smartphone hebt via de bluetooth speaker door de kamer laten schallen. Door formaat en geluidskwaliteit is een bluetooth speaker vaak een prima vervanger voor de traditionele hifi installatie.

Voor wie is een bluetooth speaker?

Iedereen met een smartphone die regelmatig naar muziek luistert, video’s op zijn telefoon kijkt of naar podcasts luistert, die heeft er profijt van om een bluetooth speaker te gebruiken. Een bluetooth speaker geeft het geluid een stuk beter weer dan de miniatuur speakers die in een smartphone zitten ingebouwd. De grotere speakers bieden ook een veel hoger volume en hebben ook een groter frequentiebereik dan speakers van een smartphone. Met name de lage tonen worden veel beter weergegeven, waardoor er een veel natuurlijker en rijker geluid ontstaat. De bluetooth speaker is door al deze eigenschappen een waardige opvolger van de vertrouwde hifi installatie. Was je bij een hifi installatie door alle snoeren en de verplichte netspanning aansluiting aan één plaats gebonden, met een moderne bluetooth speaker ben je dat niet. Door de ingebouwde accu kun je de speaker overal mee naar toe nemen. Door de draadloze overdracht met bluetooth heb je ook geen kabeltje tussen de speaker en je smartphone meer nodig.

Welke bluetooth speaker kopen?

De kleine en compacte bluetooth speaker. Deze is gemakkelijk mee te nemen en past gemakkelijk in je jaszak. Deze speaker is geschikt als personal speaker, zodat je op elke plek naar muziek of een podcast kunt luisteren. Het volume is genoeg om muziek duidelijk weer te geven, maar niet voldoende om een hele kamer te vullen. De medium bluetooth speaker is wat groter en zwaarder, maar nog steeds goed mee te nemen en past prima in een rugzak of tas. Het volume is genoeg om een kleine kamer te vullen en met een of twee personen van je favoriete muziek te genieten. De grote bluetooth speaker is een stuk groter en zwaarder. Er zijn twee uitvoeringen grote speakers. De huiskamer speaker is bedoeld om in je woon- of werkkamer op te stellen en werkt op netspanning. Hij is eenvoudig te verplaatsen, maar niet bedoeld om mee te nemen. De grote draagbare speaker is voorzien van een draagbeugel of draagriem zodat je hem in de hand of over je schouder kunt dragen. Door het groter vermogen zit er een relatief zware accu in, iets dat je in het gewicht van de speaker zeker zult merken.

Waar wil je je bluetooth speaker gebruiken?

Wil je de speaker voornamelijk als personal audio gebruiken dan heb je aan een kleine luidspreker voldoende. Het voordeel van een kleine speaker is dat deze voordelig is, licht van gewicht is en dus gemakkelijk overal mee naar toe te nemen is. Wil je een bluetooth speaker portable ook in het zwembad kunnen gebruiken, kies dan een bluetooth speaker waterproof. Deze speakers kun je zelfs bij het douchen en in bad gebruiken. Terwijl je heerlijk staat te douchen of in bad ligt, kun je naar je favoriete muziek luisteren, de speaker harder of zachter zetten en naar het volgend nummer springen of het zelfde nummer nog een keer luisteren. Wil je de speaker ook in de auto kunnen gebruiken, kies dan een medium bluetooth speaker. Deze heeft voldoende volume om over het omgevingsgeluid heen te komen. Met een 12 volt car adapter kun je de speaker accu steeds volgeladen houden, zodat je altijd je muziek kunt afspelen. Wil je muziek op een feest draaien, dan heb je een grote bluetooth speaker met meer volume nodig. Kies een speaker die minimaal 10 Watt uitgangsvermogen en een bas luidspreker heeft, dan zal de gemiddelde luisteraar het verschil met een hifiset niet merken.

De accuduur

De accuduur wordt door de fabrikant opgegeven en geldt voor gemiddeld gebruik. Speel je veel popmuziek op een hoog volume, dan zal de versterker in de bluetooth speaker meer vermogen nemen dan bij normaal gebruik. De speelduur van een acculading zal dan korter zijn dan de fabrikant opgeeft. Luister je naar bijvoorbeeld klassieke muziek met veel zachte passages, dan zal de versterker in de speaker minder vermogen verbruiken dan gemiddeld en zal de speelduur op een acculading langer zijn dan het gemiddelde dat de fabrikant opgeeft. Medium en grote bluetooth speaker hebben een USB aansluiting, waarmee je de speaker ook als powerbank voor je smartphone kunt gebruiken. Is je smartphone bijna leeg, steek de laadkabel in je bluetooth speaker en laad je smartphone bij. Het grote voordeel is dat je geen losse powerbank voor je telefoon hoeft mee te nemen. Het nadeel is dat de accu van je speaker eerder leeg is en je niet meer de door de fabrikant opgegeven speelduur haalt. Heb je een grote bluetooth speaker met een hoge accucapaciteit, dan zul je hier minder van merken dan bij een kleinere speaker met een kleinere accu.

Aanwijzingen voor gebruik

Een bluetooth speaker heeft een aantal standaard bedieningsknoppen. Een knop voor aan/uit, twee knoppen om het volume harder en zachter te zetten en een knop om de speaker met je smartphone te pairen. Wil je je bluetooth speaker voor het eerst met je smartphone of tablet gebruiken, dan moet de speaker eerst met je het apparaat gepaired worden. Dit voorkomt dat zomaar iedere willekeurige voorbijganger muziek via jouw bluetooth speaker kan afspelen. De bluetooth speaker met je smartphone pairen doe je als volgt. Ga op je smartphone naar de bluetooth settings. Zorg dat bluetooth aanstaat. Bij een Apple iPhone of iPad staat het apparaat automatisch in discovery modus zodra je het bluetooth menu opent. Bij andere telefoons kan het nodig zijn om bluetooth handmatig in discovery modus te zetten. Staat je smartphone of tablet in bluetooth discovery modus, druk dan op de bluetooth pairing knop van de speaker. Heeft je speaker hier geen aparte knop voor, kijk dan in de gebruiksaanwijzing hoe je de luidspreker in pairing modus zet. Bij sommige types moet je de power knop een aantal seconde ingedrukt houden, waarna de power led gaat knipperen en de speaker in bluetooth pairing modus staat. Daarna wordt er automatisch verbinding gemaakt.

Handige opties

Je zult er niet meteen opkomen, maar een bluetooth speaker kan ook handig zijn om handsfree mee te bellen. Kies je voor een type met handsfree bel optie, dan heeft deze een ingebouwde microfoon. Komt er op je smartphone een gesprek binnen, dan kun je dit gesprek met druk op een knop van de bluetooth speaker opnemen. De muziek wordt automatisch gepauzeerd en het gesprek verloopt via je bluetooth speaker. Iedereen die rond de speaker zit kan aan het gesprek meedoen. Handig op kantoor en leuk voor een feest. In een rustige omgeving kun je tijdens het handsfree gesprek door de kamer of keuken lopen. Een bluetooth speaker is bijzonder handig om naar muziek te luisteren. Maar de echte audio liefhebber zal een goede stereoweergave missen omdat de luidsprekers in een bluetooth speaker dicht bij elkaar zitten. Fabrikanten zoals UE hebben daar een oplossing voor gevonden. Met hun gratis app kun je met twee speakers de eerste op het linker stereo kanaal instellen en de tweede op het rechter stereo kanaal instellen. Zet iedere speaker in een hoek van de kamer en je kunt genieten van een uitstekende stereo weergave van je favoriete muziek.

Extra bluetooth opties

Bluetooth pairen via NFC is een handige optie. Het pairen met een nieuw apparaat wordt nog makkelijker met NFC. NFC staat voor Near Field Communication. We kennen NFC allemaal van het contactloos betalen bij een pinautomaat in bijvoorbeeld de supermarkt. Je houdt je pas vlak bij de pin automaat de automaat leest je pas en je hebt betaald. Dezelfde technologie wordt ook toegepast in een aantal Android smartphones en kan gebruikt worden voor het pairen met een bluetooth speaker. Hiervoor moet de speaker ook uitgerust zijn met NFC. Het werkt heel eenvoudig. Hou je smartphone naast de NFC badge van je speaker en ze worden automatisch gepaired. Kies op je smartphone de bluetooth speaker en je kunt meteen muziek via je speaker afspelen. NFC pairen is bijzonder handig als je met meerdere vrienden en vriendinnen bent en bij toerbeurt je favoriete song wilt laten horen. Wie aan de beurt is kan zijn smartphone eenvoudig met de speaker pairen en meteen zijn muziek laten horen.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals bluetooth speakers? Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een bluetooth speaker? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links