Auto speakers

Het inbouwen van kwalitatieve autospeakers is de droom van menig autobezitter. Je hebt hiervoor twee opties: zelf inbouwen of laten inbouwen. Met zelf inbouwen kun je veel geld besparen. Bedenk wel dat je voor het zelf inbouwen over het juiste gereedschap moet beschikken, enige vakkennis moet hebben en over een dosis geduld moet beschikken. Vaak is er al een standaard inbouw mogelijkheid waar je ze in kunt bouwen. Hierbij is het belangrijk de diameter en de maximale inbouwdiepte te kennen. Je kunt de diameter en de diepte van de beschikbare ruimte zelf opmeten, of deze opzoeken in de documentatie van je auto. Zorg dat je er eentje kiest met een impedantie die dezelfde is als de uitgangsimpedantie van de audio-installatie.

Verschillende autospeaker installatie types

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het inbouwen. Een eenvoudige installatie bestaat uit twee frontspeakers die in deurpanelen of in het dashboard kunnen worden ingebouwd. Dit systeem geeft al een prima geluid voor het luisteren naar je favoriete muziek. Een stap verder is een systeem dat bestaat uit vier boxen. Hierbij worden twee box voren in de auto gemonteerd en twee achter in de auto. Deze kunnen in de deur of zijpanelen van de auto gemonteerd worden. Het is ook mogelijk om die achterin in de hoedenplank in te bouwen. Het voordeel van deze plaatsing is dat je autospeakers met een grotere conusdiameter kunt kiezen. Deze geven meteen een betere bas of lage tonen weergave. Een systeem met vier boxen geeft een veel ruimere geluidsbeleving, waarbij de hele auto met muziek gevuld wordt. Ook de passagiers op de achterbank kunnen volop meegenieten. Voor deze systemen is het belangrijk om een autoradio of audiosysteem te hebben dat ook front en rear ondersteunt. Op je installatie kun je dan met de balansinstelling het stereobeeld voor links/rechts instellen en met front rear instelling kun je de balans tussen de voor- en achter instellen.

Subwoofer

Voor een echt stevige basweergave kun je een aparte subwoofer aanschaffen. Daarmee breng je de muziek in je auto extra tot leven. Een subwoofer wordt vaak compleet gemonteerd geleverd. Hij zit dan in een kast die je in de kofferbak plaatst. Er zijn ook ultraplatte types die je onder een autostoel kunt plaatsen. Hierdoor hou je de ruimte in de kofferbak helemaal vrij. Omdat hij veel meer vermogen nodig heeft dan de gemiddelde auto audio-installatie kan leveren, worden ze vaak geleverd met een losse of ingebouwde amplifier. Een subwoofer kan bij volledige belasting veel stroom gebruiken. Het is daarom noodzakelijk dat je voor het aansluiten van de subwoofer op de versterker dikke kabels gebruikt. Gebruik ook voor de voeding van de versterker zo dik mogelijke kabels. Heeft je audio-installatie een aparte subwoofer aansluiting dan kun je hem daar op aansluiten. Veel subwoofer versterkers hebben twee RCA aansluitingen of hoogvermogen aansluitingen, waarmee je ze op elke audio line uitgang of direct op de luidsprekeruitgang van je autoradio kunt aansluiten.

Soorten luidsprekers

Om een goede weergave over het gehele frequentiegebied te geven, worden in de audiotechniek verschillende strategieën gebruikt. De eenvoudigste is een zogenoemde éénweg systeem. Hierbij wordt een enkele box gebruikt voor de geluidsweergave. Met deze strategie kunnen de middentonen weliswaar goed worden weergeven, maar het heeft een beperking voor weergeven van hoge en lage tonen. Deze beperking wordt opgelost door een tweewegsysteem te gebruiken. Een dergelijk systeem bestaat uit twee boxen in één behuizing. De ene zorgt voor de weergave van de hoge tonen, een tweede zorgt voor weergave van de middentonen. Een wisselfilter zorgt ervoor dat het signaal voor hoge tonen naar de ene gaat en het signaal voor lage tonen naar de andere. Op deze manier kan een groter frequentiegebied zuiver worden weergeven. Een driewegsysteem bestaat uit drie boxen in een enkele behuizing. Hierbij is de kleinste luidspreker, de tweeter, voor de hoge tonen bedoeld. De middelste luidspreker geeft de middentonen weer en de grootste luidspreker is bedoeld voor de lage tonen. Deze kan een groot frequentiegebied weergeven. Het nadeel is de complexiteit, waardoor deze relatief duur is.

Welke autospeaker kopen?

Bij de keuze zijn enkele eigenschappen belangrijk. De afmetingen zijn belangrijk bij het plaatsen. Zorg er bij het inbouwen in deuren en zijpanelen voor dat hij netjes in het voorgevormde gat past. Meet de diameter en de inbouwdiepte op. Kies een luidspreker die goed in het inbouw gat past. Hierbij mag de achterkant van de luidspreker geen andere delen van de auto raken. Het vermogen van een speaker geeft het maximale vermogen aan dat hij onvervormd kan weergeven. Wordt hij met een hoger vermogen dan het maximale vermogen aangestuurd, dan zal de conus de maximale uitslag overschrijden. Hierdoor raakt de box snel beschadigd. Een eenmaal beschadigde luidspreker klinkt niet meer zuiver en zal vervangen moeten worden. Kies er dus eentje met een maximaal vermogen dat gelijk of groter is dan het maximale vermogen dat de audio-installatie kan leveren. Let op: dit geldt per kanaal en niet voor het totale vermogen. Impedantie is de verhouding tussen de spanning die op de luidspreker aansluitklemmen staat en de stroom die door de box loopt. Autospeakers hebben standaard een impedantie van 4 ohm.

Vragen en advies

Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over autospeakers? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Speaker setje besteld voor mijn computer. Snel geleverd en prima service." 9,4
Prima "Prima bluetooth speakertje gekocht voor op het strand. Leuke prijs, snelle levering." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links