Woofers

Je geluidsinstallatie bestaat uit allerlei verschillende onderdelen, waaronder een woofer. Ieder gedeelte zorgt weer voor een andere laag in de muziek. Sommige speakers produceren vooral hoge frequenties, terwijl andere exemplaren juist de bas op zich nemen. Een woofer is ontwikkeld voor deze lage frequenties. Deze zorgt ervoor dat je installatie een rijk en vol geluid kan produceren en dat vooral de bas goed tot zijn recht komt. Er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf. In ons assortiment vind je exemplaren die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben.

Een woofer kopen

Een echte muziekliefhebber weet hoeveel impact een goede geluidsinstallatie kan hebben. Door te investeren in kwalitatief materiaal kun je de ultieme luisterervaring creëren. Een woofer is over het algemeen verantwoordelijk voor het produceren van de lage tonen in je muziek. Er zijn verschillende manieren waarop je ze kunt gebruiken. Meestal zitten ze standaard ingebouwd zodat ze als elke gebruikelijke speaker functioneren. Daarnaast is het niet ongebruikelijk om hem een plaats in je auto te geven. Houd je ervan om naar stevige muziek te luisteren wanneer je aan het rijden bent? Dan geeft deze je muziek net wat meer diepte en volume, iets dat niet elke autoradio standaard voor elkaar krijgt.

Hoe werkt een woofer?

Hij moet worden voorzien van stroom voordat hij kan werken. Wat je muziekbron ook is (radio, cd, mobiel etc.), deze stuurt een elektrisch signaal door naar een versterker en die geeft het door aan de woofer. Deze heeft een ingebouwde magneet die een trilplaat in beweging kan brengen. Naar aanleiding van het elektrisch signaal gaat de magneet bewegen, waardoor de trilplaat gaat trillen. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de lucht gaat trillen en je je muziek kunt horen. Over het algemeen is het apparaat groter dan de meeste andere luidsprekers. Dit is een van de redenen waarom deze luidspreker ideaal is voor het afspelen van lage tonen. Daarom is het ook belangrijk dat het apparaat zoveel mogelijk vrije ruimte heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat de lucht zo makkelijk mogelijk in beweging gebracht kan worden, waardoor het geluid veel minder vervormt en aangetast wordt.

De juiste maat

Over het algemeen geldt: hoe groter de woofer, hoe lager de tonen die hij kan produceren. Het is niet altijd zo dat de laagste tonen ook meteen het beste zijn. Het kan namelijk zo zijn dat je juist middentonen wilt hebben. In dat geval is bijvoorbeeld een 8 inch model een goede aankoop. Dit kleine exemplaar kan alsnog de relatief lage tonen produceren die de gemiddelde luidspreker niet aankan, maar geeft vooral de middentonen een rijk geluid. Wil je graag een model dat toch meer richting de bassen gaat? Ga dan voor een 10 inch. De maat van deze luidspreker zorgt ervoor dat je een echt rijke bas krijgt, maar dit apparaat is nog niet in staat om de allerlaagste tonen te produceren. Dat is de reden waarom veel liefhebbers van een echte zware bas voor een 12 inch uitvoering kiezen. Het grote formaat zorgt ervoor dat de bas een duidelijk aanwezige en hoorbare plek in je muziekinstallatie krijgt. Zo kan niemand om je muziek heen.

Het vermogen van de speaker

De maat bepaalt wat het audiobereik is, maar zegt niks over de kracht waarmee de muziek afgespeeld kan worden. Wil je zeker weten dat je een ruimte kunt vullen met rijk geluid dat overal hoorbaar is? Dan is het belangrijk om het vermogen te controleren. Het vermogen wordt ook wel het RMS genoemd, dat staat voor Root Mean Square. In feite geeft dit aan wat het gemiddelde vermogen van je luidspreker is wanneer je hem langdurig gebruikt. Dit wordt aangegeven in watt. Hoe hoger het vermogen van je luidspreker is, hoe luider hij kan zijn. Weet je niet zeker wat het vermogen moet zijn? Dit is vooral afhankelijk van de ruimte waar je de speaker wilt plaatsen en het vermogen van de rest van je geluidsinstallatie, vooral van de versterker. Het is vaak logisch om eenzelfde wattage te kiezen als dat van je overige speakers, zodat hij makkelijk in te stellen is. In kleine ruimtes is een klein wattage voldoende, terwijl speakers met een groot vermogen beter zijn voor grote ruimtes.

Vragen en advies

Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een woofer? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Speaker setje besteld voor mijn computer. Snel geleverd en prima service." 9,4
Prima "Prima bluetooth speakertje gekocht voor op het strand. Leuke prijs, snelle levering." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links