Tweeters

Een tweeter is een speaker die speciaal bedoeld is voor het weergeven van de hoge tonen in een compleet geluidssignaal. Luidsprekerboxen zijn meestal voorzien van 2 of meer luidsprekers die elk zo ontworpen zijn dat ze geluid met verschillende toonhoogten weergeven. Voor de hoge tonen worden in dat geval tweeters gebruikt en voor de lage tonen woofers en subwoofers. De tweeter is in zo’n set wel te herkennen aan het kleine formaat van de speaker. De kleine diameter is namelijk handig om geluid met hoge frequenties beter weer te geven. De kleine diameter van de conus van een tweeter maakt dit mogelijk.

Tweeter voor hoge frequenties

Het geluid dat onze oren opvangen is eigenlijk niks meer dan trillende luchtmoleculen die zich in golven door een ruimte voortbewegen. De akoestische trillingen hebben, afhankelijk van de toonhoogte, een bepaalde frequentie die gemeten kan worden in de hertz eenheid. Het zogeheten hoorbare spectrum van een mens ligt tussen de 20 en 20.000 hertz. De hoge frequentie tonen die een tweeter weergeeft zijn tussen de 2.000 en 20.000 Hz. Sommige types zijn in staat om tonen met een nog hogere frequentie ten gehore te brengen, echter voor mensen zijn deze normaliter niet hoorbaar. Woofers die in speakers verantwoordelijk zijn voor de lage bastonen produceren geluidsgolven in de frequenties van 20 tot 200 Hz. Als we deze frequenties vertalen naar het geluid van muziek, dan zijn de hoge tonen van tweeters bijvoorbeeld het geluid van een bekken en de lage tonen van een woofer bijvoorbeeld een basgitaar. De klanken van de menselijke stem liggen tussen de hoge en lage frequenties. Om muziek zo mooi en duidelijk mogelijk door een speaker weer te geven, zijn daarom speakers nodig die het volledige frequentiebereik van het hoorbare spectrum dekken. Een tweeter is hiervan een logisch onderdeel.

Advies om zelf een speakerbox met tweeter te bouwen

De modellen in ons assortiment worden meestal gekocht door mensen die de tweeter in een bestaande of zelfgemaakte speaker willen plaatsen. Als je thuis luidsprekers van goede kwaliteit hebt, maar die geen mooie hoge tonen produceren of waarvan de tweeter defect is geraakt, dan kan je in onze webshop een product uitkiezen met dezelfde maten en vervolgens het slecht presterende of defecte exemplaar vervangen. Tegenwoordig kiezen ook steeds meer mensen ervoor om zelf een speakerset te bouwen. Het is een kosteneffectieve manier om speakers van een goede kwaliteit te krijgen en bovendien heb je de volledige controle over het eindresultaat. Als jij ook zelf een speaker wilt bouwen, dan kan je het beste voor een luidsprekerkast met 2 of 3 speakers van verschillende frequenties kiezen. Een van deze speakers is dan een tweeter. Belangrijk bij het zelf samenstellen van de speakers voor een luidspreker is dat je goed op de specificaties van de luidsprekers let. Het vermogen, het aantal decibel en de impedantie moeten namelijk afgestemd worden op de versterker en de overige speakers die onderdeel uitmaken van het systeem. Zo is een zuivere weergave van geluid mogelijk.

Tweeter en andere speakers voor de auto

Om een Hi-Fi geluidsinstallatie in een auto mogelijk te maken heb je verschillende soorten speakers nodig die hoge, midden- en lage tonen produceren. Naast woofers in de deuren en een subwoofer in de kofferbak, zullen ook tweeters auto in de deur of het dashboard geplaatst worden. Indien je auto al openingen in de deur of het dashboard heeft dan is het plaatsen een koud kunstje. Je moet dan enkel een set tweeters kopen met dezelfde afmetingen en deze in de openingen monteren. Zelf een opening voor een tweeter in de auto creëren moet ook niet al te moeilijk zijn. Een tweeter heeft meestal een diameter van rond de 3 cm dus in de auto is altijd wel ergens een plekje te vinden om een kleine ronde opening te maken. Met hoge tonen in een auto zal de kwaliteit van je geluidsinstallatie significant in kwaliteit verbeteren.

Let op de specificaties bij het tweeter kopen

Bij het kopen van een tweeter uit het assortiment op deze pagina, zijn er enkele dingen waarop je moet letten. Ze hebben verschillende prijzen en specificaties. Om de juiste tweeter te vinden voor jouw specifieke project zijn enkele specificaties belangrijk. Als eerste zijn de afmetingen van belang bij het maken van een keuze. De zaagmaat en inbouwdiepte kunnen al veel producten doen afvallen. Als je bijvoorbeeld de tweeter in een opening van het interieur van je auto of een bestaande speakerbehuizing moet plaatsen, dan is het al duidelijk welke zaagmaat je moet hebben en wat het maximale aantal millimeters aan inbouwdiepte mag zijn. Maak je zelf een nieuwe luidspreker dan heb je hier meer vrijheid in. Tweeters gebruik je altijd in combinatie met andere soort speakers, zoals woofers en subwoofers, om deze reden zijn ook de specificaties RMS vermogen, decibel en impedantie belangrijk. Deze moeten namelijk afgestemd worden met de overige speakers, zodat allen hetzelfde vermogen en volume kunnen leveren.

Prijs- en kwaliteitsverschillen in het luidspreker assortiment

Nadat je de specificaties hebt bekeken dan zal je ook opvallen dat er flinke prijsverschillen zijn. Dit terwijl producten dezelfde specificaties hebben wat betreft het vermogen en het aantal decibel die ze kunnen produceren. Dit is natuurlijk best verwarrend, want waarom zou je meer geld betalen voor een tweeter met dezelfde specificaties. Het RMS vermogen en het aantal decibel zeggen echter niks over de kwaliteit van de luidspreker. Een duurdere speaker heeft vaak een betere bouw- en materiaalkwaliteit en zal daardoor mooier geluid produceren dat je op een hoger volume kunt afspelen zonder dat het geluid begint te kraken. Een goedkope tweeter is misschien wel in staat om hetzelfde vermogen en aantal decibel te produceren, maar bij een hoog volume kun je last gaan krijgen van vervormd geluid. Deze tweeter kan je daardoor lastig op een vol volume afspelen, terwijl dit bij de duurdere varianten wel mogelijk is. De duurdere, hoge kwaliteit tweeters zullen bij juist gebruik altijd een mooi en zuiver geluid produceren.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals een tweeter of andere speaker. Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een tweeter? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links