Subwoofers

In een geluidsinstallatie wordt een subwoofer gebruikt voor het weergeven van de meest lage tonen. Ze zijn in de meeste systemen verantwoordelijk voor het produceren van tonen met een frequentie tussen de 20 en 100 Hz. Deze frequenties liggen vaak buiten het bereik van andere soorten luidsprekers, zoals de standaard woofers en worden (sub)bastonen genoemd. Wanneer je graag via je geluidsinstallatie naar muziek met veel bas luistert of bij het kijken van een film het bulderende geluid van een explosie wilt kunnen horen en voelen, dan is een subwoofer kopen voor je geluidssysteem noodzakelijk.

Hoe werkt een subwoofer?

Deze werkt hetzelfde als iedere andere soort luidspreker. Onder andere woofers en tweeters produceren op dezelfde manier de tonen oftewel akoestische trillingen die we geluid noemen. De luchttrillingen worden veroorzaakt door de luidspreker, doordat een magneet op en neer beweegt en daarmee een oppervlak laat trillen. De magneet van een subwoofer moet langzame en lange bewegingen maken om de bastonen weer te kunnen geven. Een tweeter maakt daarentegen juist snelle en korte bewegingen om de hoge tonen weer te geven. Om de werking te begrijpen moet je weten dat de toonhoogte van geluid in frequenties wordt gemeten en aangeduid wordt in de eenheid Hz. Deze afkorting staat voor Hertz, oftewel het aantal trillingen per seconden van een geluid. Hoe meer akoestische trillingen een luidspreker per seconde produceert, des te hoger de toonhoogte zal zijn die te horen is. Een subwoofer is speciaal bedoeld voor de zeer lage bastonen die tussen de 20 en 100 Hz liggen. Om deze reden is hij meestal groter dan andere soort luidsprekers, omdat een grotere “trillende” oppervlakte nodig is om de langzame en lange bewegingen te kunnen maken.

Subwoofer met of zonder versterker

Bij het kopen van een subwoofer heb je als audioliefhebber de keuze uit passieve en actieve exemplaren. De passieve moeten worden aangesloten op een externe versterker om de speaker van elektriciteit en voldoende audiovermogen te voorzien. De actieve variant staat is een subwoofer met versterker, aangezien deze in de box is gebouwd. Dit type heeft een eigen elektriciteitsaansluiting. Welk exemplaar voor jou het meest geschikt is, hangt af van hoe je de speaker wilt gaan gebruiken. Voor het inbouwen van een geluidsinstallatie in een auto worden vrijwel altijd passieve gebruikt, zoals de meeste exemplaren in het assortiment op deze pagina. Dit is ook de meest geschikte keuze als je zelf een speaker in elkaar wilt zetten door hiervoor een op maat gemaakte behuizing te maken. Je hebt dan wel een versterker nodig met een apart baskanaal om de luidspreker van het juiste audiosignaal te voorzien. De actieve woofer is dan weer de beste keuze voor het gebruik in bioscopen en home cinema sets met Dolby surround. Lees ook altijd de handleiding van je (bestaande) surround systeem voor tips.

Belangrijke specificaties voor aankoop

Subwoofers zijn er in verschillende soorten en maten. De maat van de speaker is ook een belangrijke specificatie die je moet overwegen voordat je tot aankoop overgaat. Een groter formaat trilplaat betekent namelijk dat in theorie de laagste tonen mogelijk zijn en je ermee trillingen kunt produceren die je ook letterlijk kunt voelen. De afmeting van de speaker is echter niet een garantie dat die ook voor een beter geluid zal zorgen in de specifieke situatie waarin jij deze wilt gaan gebruiken. Er zijn namelijk een serie van andere specificaties die hierbij van belang zijn. Bijvoorbeeld het vermogen en de impedantie. Verder spelen hoe deze specificaties overeenkomen met de versterker die het audiosignaal verzorgt en de overige speakers in het geluidssysteem een belangrijke rol. Daarnaast is ook een belangrijke factor voor de geluidskwaliteit die geleverd kan worden hoe ze gemonteerd zijn. Wat voor soort behuizing wordt gebruikt? Wat zijn de afmetingen van de ruimte waarin het geluid te horen is? Voor een optimale kwaliteit van lage tonen moet met deze specificaties rekening gehouden worden.

Invloed formaat op subwoofer

Zoals je in de vorige paragraaf al hebt kunnen lezen heeft het formaat van de luidspreker invloed op de kwaliteit van de lage tonen die geproduceerd kunnen worden. Een luidspreker van grote afmetingen heeft een grotere triloppervlakte en kan daardoor meer lucht verplaatsen tijdens het trillen van de conus. Dit zorgt voor bastonen die voelbaar zijn voor de mensen in de nabijheid ervan. Subwoofers variëren in afmetingen tussen de 4 en 20 inch. De meest voorkomende maten zijn 8, 10 en 12 inch. Dit gegeven is al een indicatie dat de grootste modellen toch niet altijd de beste keuze zijn. Er zijn andere factoren die belangrijker zijn voor de geluidskwaliteit. RMS vermogen, impedantie en de behuizing hebben hier een grotere invloed op. De afmetingen zijn wel zeer belangrijk als je van plan bent om de speaker bijvoorbeeld in een auto te plaatsen. De plaatsingsruimte in een auto is namelijk beperkt en daarom moet goed gekeken worden naar specificaties als afmetingen, zaagmaat en inbouwdiepte.

RMS vermogen en impedantie

In ons assortiment staan in de specificaties twee verschillende vermogens aangegeven. Op de productpagina staat voor zowel RMS vermogen en max. vermogen een waarde in wattage vermeld. Het RMS vermogen is veruit het meest belangrijke cijfer van de twee. Max. vermogen is handig om te weten, maar minder van belang. RMS vermogen is het wattage dat continu geleverd kan worden zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het geluid of de constructie. Max. vermogen is daarentegen enkel het maximale wattage dat theoretisch gezien op een piekmoment mogelijk is. Het aantal Ohm dat in de specificaties achter ‘Impedantie’ staat vermeld moet overeenkomen met de uitgangsimpedantie van de versterker die het audiosignaal naar de speakers stuurt.

Behuizing bouwen

Als laatste is het van belang dat losse subwoofers in een behuizing worden geplaatst om het optimaal produceren van lage tonen mogelijk te maken. In theorie is een zogenoemde free air installatie zonder het gebruik van enige vorm van behuizing, ook mogelijk, maar de beste basgeluiden zijn pas mogelijk wanneer een behuizing wordt gemaakt die exact de gewenste afmetingen heeft. Dit kunnen verschillende soorten zijn. Zo is er bijvoorbeeld de gesloten kast en een basreflex behuizing. Bij plaatsing in een auto zien we ook weleens dat de subwoofers in de hoedenplank worden geplaatst en dat de ruimte van de kofferbak in dat geval als een soort behuizing functioneert. De beste geluidskwaliteit krijg je echter wanneer je zelf een behuizing op maat maakt. Via onze website kun je diverse materialen kopen voor het zelf bouwen. Voor de buitenkant van de kast kun je houtsoorten, zoals MDF en multiplex, gebruiken. Speciaal dempingsmateriaal, chassis, handvaten en basreflexpijpen kun je in de categorie ‘behuizing‘ vinden van onze webshop. Koop daarna nog een luidsprekerkabel om de box op je versterker aan te sluiten en je kunt genieten van indrukwekkende basgeluiden die je niet alleen kunt horen maar ook kunt voelen.

Vragen en advies

Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een subwoofer? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Speaker setje besteld voor mijn computer. Snel geleverd en prima service." 9,4
Prima "Prima bluetooth speakertje gekocht voor op het strand. Leuke prijs, snelle levering." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links