Speakerdoek

Ben je op zoek naar een kwalitatief speakerdoek voor je geluidsinstallatie? Deze doeken zijn niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Ze bieden namelijk de perfecte bescherming voor je dure installatie en zorgen ervoor dat de apparatuur er netjes afgewerkt uitziet. Je kunt kiezen voor een speakerdoek in allerlei verschillende kleuren, maar een zwart exemplaar is en blijft de klassieke keuze om je speaker mee af te werken. Tijdens de zoektocht naar een goed doek voor je speakers is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Van het type materiaal tot het weefpatroon: het heeft allemaal invloed op de manier waarop het geluid door de speakers heen komt.

De functie van een speakerdoek

Tegenwoordig zijn de meeste speakers voorzien van een speakerdoek. Sommige mensen vinden het mooier om hun speaker zonder dit doek neer te zetten, maar een speakerdoek heeft wel degelijk een belangrijke functie. Deze doeken zijn namelijk gemaakt om de techniek van je speaker te beschermen. Net als bij iedere andere soort techniek, bestaat een speaker uit verschillende kwetsbare onderdelen die optimaal moeten kunnen functioneren voor het beste geluid. Dit maakt je speaker erg gevoelig voor schade. Wanneer het apparaat omvalt of per ongeluk aangestoten wordt, kunnen deze onderdelen al gebroken worden. Daarom wordt er vaak voor gekozen om de speaker te beschermen met een speakerdoek. Dit doek wordt over de kast van de speaker gespannen om zo alle kwetsbare onderdelen zo goed mogelijk te beschermen tegen ongelukjes. Daarnaast voorkomt het speakerdoek ook enkele ongeziene problemen. Denk bijvoorbeeld aan de schade die stof aan kan richten. Kleine stofdeeltjes kunnen zich tussen de onderdelen van je speaker nestelen, waardoor ze het geluid aan kunnen tasten maar op den duur ook voor defecten kunnen zorgen. Een doek is dus een goede uitkomst voor iedereen die op zoek is naar een manier om zijn speaker op alle mogelijke manieren te beschermen.

Het materiaal

Het vinden van het juiste speakerdoek kan een nauwkeurig klusje zijn. Het is bijvoorbeeld de moeite waard om te kijken naar het materiaal van deze doeken. Er zijn een aantal dingen waar een speakerdoek aan moet voldoen. Zo moet het materiaal op een goede manier geweven worden waardoor het geluid wel op een pure en heldere manier door het doek komt, maar stof en andere kleine deeltjes niet in de speaker kunnen komen. Het is belangrijk dat de onderdelen van een speaker zijn blootgesteld aan de lucht, aangezien dit ervoor zorgt dat het geluid niet gedempt wordt. De stof van deze doeken moet dus los geweven worden met genoeg ruimte voor het geluid. De ene stof laat geluid beter door dan andere soorten. Meestal is het verstandig om een doek van synthetische materialen te kiezen. Deze zijn namelijk precies afgestemd op de vereisten waar een goed doek voor je speaker aan moet voldoen. Een veel voorkomende versie van het speakerdoek is een exemplaar gemaakt van polyester. Dit materiaal is namelijk stevig en kan makkelijk in een specifieke vorm geweven worden. Dat is belangrijk, want een traditioneel speakerdoek bevat ontzettend veel kleine gaatjes om het geluid door te laten.

Een speakerdoek en geluid

Sommige muziekfanaten vragen zich af wat voor invloed een speakerdoek heeft op het geluid van hun speaker. Wanneer je kiest voor een speakerdoek van hoogwaardige materialen en een goed weefpatroon, kan je in ieder geval met zekerheid stellen dat het doek het geluid zo goed mogelijk doorlaat. Je muziek zal dus niet worden gedempt door het speakerdoek. Wel ervaren sommige mensen dat deze doeken hoge noten enigszins kunnen afzwakken. Dat is niet altijd een slecht fenomeen, aangezien een doek als het ware de harde kantjes van de muziek afhaalt. De schelle tonen worden wat zachter waardoor het luisterplezier alleen maar groter wordt. Buiten deze kleine afzwakking om, heeft een goed doek geen invloed op het geluid van je speakers. Dit in tegenstelling tot een metalen casing die ook wel eens over een speaker aangebracht wordt. Dit harde metaal brengt namelijk het risico met zich mee dat de trillingen van het geluid verbogen worden. Harde materialen zorgen er sneller voor dat het geluid aangetast wordt. Het is verstandig om – zeker voor thuisgebruik - een speakerdoek te verkiezen boven een casing, want met deze doeken behoud je de kwaliteit van je muziek.

Extra opties

Wil je een speakerdoek kopen? Dan heb je meer dan genoeg opties om het doek precies naar jouw wens te laten maken. Een van de meest populaire manieren om een speakerdoek te personaliseren, is door het doek te laten bedrukken. Veel merken doen dit al door hun merknaam of logo op het doek te zetten. Je kunt de look van je speaker aanpassen door er een mooie afbeelding of je eigen naam op te laten drukken, maar je kunt natuurlijk ook een speakerdoek in een originele kleur uitzoeken. Het is mooi wanneer het doek op kan gaan in de installatie. Daarom is een speakerdoek zwart in de meeste gevallen. Dat geeft een mooi effect, maar het is mogelijk om de zwarte kleur in te ruilen voor grijs, wit of zelfs een andere modieuze kleur. Wil je graag een speakerdoek met nog meer speciale features? Kies dan voor een doek dat behandeld is met een beschermende laag tegen vochtopbouw. Doordat de onderdelen van de speaker afgeschermd worden door het doek, kan het zo zijn dat er langzaam maar zeker vocht ophoopt in de speaker. Dat is natuurlijk funest voor je speaker, dus kies voor een exemplaar dat dit soort problemen voorkomt.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals speakerdoek of andere onderdelen. Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over speakerdoek? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links