Full range speakers

Er zijn talloze speakers die het mogelijk maken om je favoriete nummers op deze manier te ervaren, maar een van de handigste opties is een full range speaker. Deze luidspreker heeft namelijk alles in zich om in zijn eentje een goed geluid te produceren. Full range speakers kunnen geluid op bijna alle hoorbare frequenties aan, wat betekent dat je slechts één speaker nodig hebt om het geluid van je televisie of muziekspeler af te spelen. Voor twee kanaals stereo zijn dat er dan twee. Normaliter gebruik je steeds per kanaal meerdere speakers. Lees hierna meer over de voor- en nadelen van full range speakers.

Wanneer gebruik je een full range speaker?

Een goede geluidsinstallatie maakt het luisteren naar muziek of het kijken naar films nog leuker. Dankzij kwalitatief goed geluid word je namelijk helemaal in de wereld van je muziek gezogen en kan je iedere toon zo helder en puur mogelijk ervaren, precies zoals het bedoeld is. Ben je je eigen geluidsinstallatie aan het samenstellen? Dat kan met een full range speaker. Deze speakers zijn namelijk gemaakt om een groot bereik te hebben. Dat betekent dat ze goed zijn in het afspelen van hoge geluiden, maar ook lage tonen aankunnen. Dit maakt deze speakers een goede investering wanneer je op zoek bent naar een luidspreker die de meeste muziek goed af kan spelen. Met een full range speaker is het niet nodig om een uitgebreide geluidsinstallatie aan te schaffen. Je hebt namelijk geen aparte speakers nodig om hoge en lage tonen weer te geven, aangezien de full range speaker op vrijwel alle frequenties goed functioneert. Pas wanneer je op zoek bent naar een ontzettend puur en professioneel geluid is het de moeite waard om te werken met aparte speakers voor hoge en lage tonen. Zo krijg je het meest rijke geluid maar een dergelijk systeem neemt ook (veel) meer plaats in.

Hoe werkt een full range speaker?

De werking van een full range speaker is over het algemeen hetzelfde als die van andere speakers. De luidspreker bevat een magneet die in werking wordt gebracht door het elektronische signaal van je muziekspeler of televisie. De magneet trekt een spoel aan die in beweging wordt gebracht. De trilling van deze spoel wordt vervolgens doorgegeven aan de conus van de luidspreker. Trilling is voor ons hoorbaar als geluid, waardoor je dankzij deze trilling naar je muziek kunt luisteren. Het formaat van de conus speelt een rol in de frequentie die een speaker aankan. Deze frequentie geeft aan welke hoge en lage tonen de luidspreker af kan spelen. In het geval van een full range speaker is dit meestal tussen de 40 en 16.000 hertz. In sommige gevallen heeft een full range speaker nog een extra kleine conus. Deze worden ook wel whizzers genoemd en worden speciaal gemaakt om hoge tonen extra helder af te kunnen spelen. Een full range speaker met een whizzer geeft dus een iets rijker geluid dan een exemplaar zonder deze extra feature.

De juiste full range speaker vinden

Er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een full range speaker gaat aanschaffen. Je wilt natuurlijk wel de beste speaker voor jouw situatie. Het belangrijkste aspect waar je op moet letten is het vermogen van de speaker. Dit vermogen wordt uitgedrukt in watt en geeft aan hoe snel en krachtig de speaker kan trillen. Dit heeft niet zozeer te maken met het volume van je versterker, maar wel met het soort muziek waar je naar luistert. Rustige pianomuziek vraagt namelijk om veel minder trillingen dan harde elektronische muziek. Gebruik je je speaker meestal op een gemiddeld volume, dan is het wattage van de speaker niet ontzettend belangrijk. Pas wanneer je echt veel harde muziek af wilt spelen, is het de moeite waard om te investeren in een exemplaar met een groter vermogen. Ben je van plan om je full range speaker in te bouwen? Dan spelen de afmetingen ook een grote rol. Je moet hierbij rekening houden met de diameter, maar ook met de diepte van de speaker.

Je speaker plaatsen

De installatie van je full range speaker is vooral afhankelijk van de plek waar je de luidspreker wilt inbouwen. Wil je je speaker vooral gebruiken wanneer je televisie kijkt? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om de speaker direct onder of boven de televisie te plaatsen. Zo komt het geluid natuurlijker over dan wanneer je de speaker aan de zijkant van de televisie plaatst. Dit is natuurlijk anders wanneer je meerdere full range speakers in huis haalt. In dat geval kan je surround sound creëren in je woning. Plaats de speakers rondom je bank zodat je echt in het beeld van je televisie gezogen wordt. Ben je vooral van plan om muziek te luisteren met de speaker? Zorg dan dat je hem op een plaats zet met veel open ruimte. Zo hebben de trillingen van de speaker alle ruimte en klinkt de muziek zo puur mogelijk. Het is daarom ook belangrijk om de full range speaker goed te bevestigen, bijvoorbeeld op een speaker beugel. Dit voorkomt externe trillingen die het geluid kunnen verstoren.

Full range speaker kopen

Wil je graag een full range speaker in huis halen? Hier vind je de voordelen nog één keer op een rij.

  • Een full range speaker kan vrijwel het hele hoorbare spectrum aan geluid produceren. Je hebt dus maar één speaker (per audiokanaal) nodig om naar je muziek te luisteren.
  • Een full range speaker met een extra whizzer geeft een nog rijker geluid. Je kunt dus optimaal genieten van je muziek dankzij deze kleine toevoeging.
  • Doordat je slechts één speaker nodig hebt, ben je geen overbodige ruimte kwijt vanwege grote boxen met meerdere luidsprekers in een ruimte.
  • Met een full range speaker ben je in een keer klaar bij inbouwsystemen zoals bijvoorbeeld in je auto.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals een full range speaker. Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een full range speaker? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links