Full range speakers

Er zijn talloze boxen die het mogelijk maken om je favoriete nummers weer te geven, maar een van de handigste opties is een full range speaker. Deze luidspreker heeft namelijk alles in zich om in zijn eentje een goede sound te produceren. Ze kunnen geluid op bijna alle hoorbare frequenties aan, wat betekent dat je slechts één exemplaar nodig hebt om het geluid van je televisie of muziekspeler af te spelen. Voor twee kanaals stereo zijn dat er dan twee. Normaliter gebruik je steeds per kanaal meerdere boxen. Lees hierna meer over de voor- en nadelen.

Wanneer gebruik je een full range speaker?

Een goede geluidsinstallatie maakt het luisteren naar muziek of het kijken naar films nog leuker. Dankzij kwalitatief goede sound word je namelijk helemaal in de wereld van je muziek gezogen en kun je iedere toon zo helder en puur mogelijk ervaren, precies zoals het bedoeld is. Ben je je eigen geluidsinstallatie aan het samenstellen? Deze luidsprekers zijn gemaakt om een groot bereik te hebben. Dat betekent dat ze goed zijn in het afspelen van hoge geluiden, maar ook lage tonen aankunnen. Dit maakt ze een goede investering wanneer je op zoek bent naar een exemplaar die de meeste songs goed af kan spelen. Met een dergelijke box is het niet nodig om een uitgebreide geluidsinstallatie aan te schaffen. Je hebt namelijk geen aparte nodig om hoge en lage tonen weer te geven, aangezien deze op vrijwel alle frequenties goed functioneert. Pas wanneer je op zoek bent naar een ontzettend puur en professionele sound is het de moeite waard om te werken met aparte voor hoge en lage tonen. Zo krijg je de meest rijke sound maar een dergelijk systeem neemt ook (veel) meer plaats in.

Hoe werkt een full range speaker?

De werking is over het algemeen hetzelfde als die van andere. De luidspreker bevat een magneet die in werking wordt gebracht door het elektronische signaal van je muziekspeler of televisie. De magneet trekt een spoel aan die in beweging wordt gebracht. De trilling van deze spoel wordt vervolgens doorgegeven aan de conus. Trilling is voor ons hoorbaar als geluid, waardoor je dankzij deze trilling naar je songs kunt luisteren. Het formaat van de conus speelt een rol in de frequentie die een luidspreker aankan. Deze frequentie geeft aan welke hoge en lage tonen hij af kan spelen. In het geval van een full range speaker is dit meestal tussen de 40 en 16.000 hertz. In sommige gevallen heeft deze nog een extra kleine conus. Deze worden ook wel whizzers genoemd en worden speciaal gemaakt om hoge tonen extra helder af te kunnen spelen. Een whizzer geeft dus een iets rijkere sound dan een conventionele uitvoering.

Het juiste model vinden

Er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een full range gaat aanschaffen. Het belangrijkste aspect waar je op moet letten is het vermogen. Dit wordt uitgedrukt in watt en geeft aan hoe krachtig de box kan trillen. Dit heeft is een combinatie van het volume van je versterker en het soort muziek waar je naar luistert. Rustige pianomuziek vraagt namelijk om veel minder heftige trillingen dan harde elektronische. Gebruik je hem meestal op een gemiddeld volume, dan is het wattage niet ontzettend belangrijk. Pas wanneer je echt veel harde muziek af wilt spelen, is het de moeite waard om te investeren in een exemplaar met een groter vermogen. Ben je van plan om je hem in te bouwen? Dan spelen de afmetingen ook een grote rol. Je moet hierbij rekening houden met de diameter, maar ook met de diepte van de luidspreker.

Je speaker plaatsen

De installatie van je full range is vooral afhankelijk van de plek waar je de luidspreker wilt inbouwen. Wil je hem vooral gebruiken wanneer je televisie kijkt? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Zo is het mogelijk om hem direct onder of boven de televisie te plaatsen. Zo komt de sound natuurlijker over dan wanneer je hem aan de zijkant van de televisie plaatst. Dit is natuurlijk anders wanneer je meerdere in huis haalt. In dat geval kan je surround sound creëren in je woning. Plaats ze rondom je bank zodat je echt in het beeld van je televisie gezogen wordt. Ben je vooral van plan om songs te luisteren? Zorg dan dat je hem op een plaats zet met veel open ruimte. Zo hebben de trillingen van de speaker alle ruimte en klinkt de muziek zo puur mogelijk. Het is daarom ook belangrijk om hem goed te bevestigen, bijvoorbeeld op een speaker beugel. Dit voorkomt externe trillingen die het geluid kunnen verstoren.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals een full range speaker. Wens je nader advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Speaker setje besteld voor mijn computer. Snel geleverd en prima service." 9,4
Prima "Prima bluetooth speakertje gekocht voor op het strand. Leuke prijs, snelle levering." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links