Visaton speakers

Je bent een groot muziekliefhebber en je wilt graag een paar mooie speakers plaatsen in de woonkamer. Omdat je beschikbare ruimte beperkt is, wil je graag compacte uitvoeringen zonder al te veel te moeten inboeten aan kwaliteit. Of je nu juist een liefhebber bent van de hoge tonen of juist van de bassen of je wilt een meer uitgebalanceerd muziekspectrum, we hebben alle soorten speakers van woofers, subwoofers tot en met tweeters inclusief full range voor je van het Duitse topmerk Visaton. Ondanks hun compactheid leveren zelfs de luidsprekers voor de lage tonen toch verbluffende resultaten. We hebben ze als inbouw voor in het plafond en als montage voor in de auto.

Geluidskwaliteit van de Visaton speaker verbeteren

Ook al kun je geluid technisch benaderen, toch is het in de praktijk vooral een subjectief gegeven. De waarneming is voor ieder anders. Niet voor niets worden graag door de ware liefhebber equalizers gebruikt om het geluidspectrum, de klank, aan te passen aan zijn of haar eigen voorkeuren. Maar alles staat en valt wel met de kwaliteit van de luidsprekers (er vanuit gaande dat de opnamekwaliteit van de songs goed is). De hele audioketen moet goed zijn, en meestal vormt juist de speaker de zwakke schakel in het geheel. De afmetingen, het gebruikte materiaal en de plaatsing zijn net zo belangrijk als de match met de (eind)versterker. Daarbij is het dan zaak rekening te houden met bepaalde specificaties.

Het belang van de specificaties

Luidsprekers onderscheiden zich volgens verschillende criteria. Vermogen, impedantie, conusdiameter, klankkast, actief versus passief en in geval van een complete klankkast, de grootte en uitvoering ervan. Voorweg: de frequentiekarakteristiek van een speaker is erg belangrijk, maar wordt meestal niet vermeld of pas in de handleiding of op het apparaat zelf. Een dergelijke grafiek laat zien bij welke frequenties de speaker zijn kracht toont. Dit is wat anders dan de algemene opmerking dat de luidspreker geschikt is voor 20 Hz – 20 kHz, want dat is namelijk gewoon het audiospectrum dat door volwassenen sowieso niet meer volledig wordt waargenomen. Met name de heel hoge tonen vallen voor deze doelgroep weg. De impedantie is gewoonlijk 4 ohm of 8 ohm. Dit is voor een leek alleen maar een kwestie van kijken wat je moet aansluiten op je versterker, zie de bijbehorende handleiding daarvan en dat is al voldoende. Verkeerde impedantie aansluiten kan de versterker (eindtrap) ‘opblazen’ of een mismatch geven waardoor je niet het volledige vermogen eruit kunt halen. Het vermogen wordt schromelijk overschat. Natuurlijk hebben bassen meer vermogen nodig om goed hoorbaar te zijn dan hoge tonen. Maar dat betekent nog niet dat je je moet blindstaren op deze parameter. Meer vermogen betekent absoluut geen betere geluidskwaliteit.

Andere wetenswaardigheden

Vermogen is een maat voor de kracht en indirect de sterkte van het signaal, terwijl de kwaliteit in belangrijke mate wordt bepaald door de klank(kleur), de samenstelling van frequenties. De conusdiameter oftewel de doorsnede van het vibrerende deel van de luidspreker (het donkere vilt) is vooral bij (sub)woofers van belang. Die wil je graag groot hebben. De grootte wordt wel mede bepaald door het compartiment waar het ingebouwd wordt. De klankkast is bij inbouw het plafond of het portier van de auto. Iets dat vaak vergeten wordt! De klankkast heeft namelijk mede invloed op de klankkleur. Met een equalizer laat zich dit tot op zekere hoogte nog corrigeren. Dan zijn er ook nog eens passieve uitvoeringen, de klassieke luidsprekers zonder extra elektronica en de actieve die een ingebouwde versterker hebben. Er is ook nog zoiets als dempingsmateriaal. De functie hiervan is tweeledig. Enerzijds gebruik je dempingsmateriaal om de trillingen van de klankkast (het portier bijvoorbeeld) te compenseren en anderzijds andere weer om de sound minder hol te maken. Teveel dempingsmateriaal is in dat laatste geval ook niet goed, want dan klinkt het weer te dof. Dit zijn in een vogelvlucht, zonder al te veel diepgang, de belangrijkste parameters waarop gelet moet worden bij de aanschaf van een luidspreker.

Vragen en advies

Heb je vragen of heb je advies nodig bij het kiezen van een Visaton speaker? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via dit formulier.


Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Speaker setje besteld voor mijn computer. Snel geleverd en prima service." 9,4
Prima "Prima bluetooth speakertje gekocht voor op het strand. Leuke prijs, snelle levering." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links