Versterkers

Wil je kunnen genieten van kwalitatief goede muziek, dan is het aan te raden om een goede audioversterker aan te schaffen. De juiste versterking is een cruciaal element om alles uit je luidsprekers te halen. Het apparaat zelf produceert feitelijk geen geluid, wel ruis, maar is toch een belangrijke schakel om de muziek voldoende hard en vooral ook beter te laten klinken. Dit laatste door toepassing van audiofilters. Het versterkt het geluid dat door een audiobron zoals tv, dvd-speler of mediaplayer wordt aangeboden. Er zijn drie typen te koop, voorversterkers (pre-amplifier genoemd), eindversterkers (power amplifier) en een combinatie van beiden.

De juiste versterker voor het beste geluid

Versterkers komen we onder andere, maar niet alleen daar, tegen bij televisie- en radiozenders voor het oppeppen van hoogfrequent signalen. Maar ook voor laagfrequente signalen zoals het audiospectrum. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld wanneer je een microfoon gebruikt. Wanneer iemand iets vertelt in de microfoon, dan komt er een signaal uit met lage spanning en stroom. Hierdoor kun je niet veel mensen bereiken. Wanneer je echter een audioversterker aan het systeem aansluit wordt dit geluid versterkt tot veel meer vermogen, waardoor je een grotere groep mensen kunt bereiken. Zo werkt het in principe ook met muziek van hifi toestellen in huis. Het lage aantal watt vermogen wordt omgezet in een hoger aantal, waardoor de muziek een stuk harder en vaak duidelijker wordt. Muziekliefhebbers kunnen met een goed systeem hun muziek harder en meestal ook beter door het huis laten galmen.

Hoe een versterker kiezen?

Er zijn honderden verschillende soorten te verkrijgen, daarom is het handig om van tevoren te bekijken waarvoor je er een nodig hebt. Sommige kwalitatief mindere exemplaren voegen hoorbare ruis toe, iets dat niet gewenst is wanneer je wilt genieten van briljant muziek. Los van de vele soorten, hebben ze allen één of beide: een pre- (voortrap) en/of een power amplifier (eindtrap). De pre-amplifier zorgt ervoor dat alle signalen van de verschillende bronnen worden verzameld, bewerkt en worden klaargezet voor het volgende onderdeel: de power amplifier. Met de pre-amplifier kun je allerlei dingen instellen, zoals met de toonregeling. De power amplifier heeft een andere taak die meer op het gebied van volume gericht is. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat de muziek voldoende hard naar buiten wordt gebracht door speakers.

Mogelijkheden

Iedere versterker beschikt steeds over een aantal ingangen/uitgangen met specifieke kenmerken. Deze verschillen aanmerkelijk bij een eindtrap en voortrap. Een eindtrap heeft feitelijk voldoende aan alleen maar de ingang voor de voortrap en aansluitingen voor de speakers aan boord heeft, terwijl de voortrap in principe elke geluidsbron moet kunnen versterken (cd, dvd etc.) en alleen een uitgang voor de eindtrap nodig heeft. Een gecombineerde voortrap en eindtrap heeft natuurlijk al deze aansluitingen aan boord. Soms kun je het apparaat aansluiten op een platenspeler. Veel moderne platenspelers hebben een voortrap in het product zelf zitten, maar oude platenspelers (die nog steeds zeer geliefd zijn) hebben deels een aparte voortrap nodig. Sommige uitvoeringen komen met een afstandsbediening. Met de regelknoppen op het apparaat zelf of via de afstandsbediening kun je diverse acties uitvoeren zoals instellen van het volume, het kanaal en andere instellingen. Ook is er een aansluiting voor de voeding. Bij de meeste varianten is er een hoofdtelefoonaansluiting te vinden op de voortrap.

Vermogen

Wanneer je op zoek bent naar een versterker is het verstandig om te kijken naar het aantal watt, oftewel het uitgangsvermogen van het apparaat. Gelukkig laten de meeste aanbieders juist dit kenmerk in de titel zien, waardoor je eenvoudig en snel kunt zien welk apparaat voor jou een goede keuze is. Wat sommigen niet weten is dat het wattage weinig tot niets zegt over de kwaliteit van de muziek. Harde muziek wil niet per se zeggen dat het beter is. Wel is voldoende vermogen goed voor de weergave van het laag, maar dat heeft met zogenoemde headroom te maken. Hoe meer vermogen je als reserve tot je beschikking hebt, hoe beter dat voor de dynamiek van het laag is. In zoverre heeft het beschikbare vermogen dus wel iets te maken met de kwaliteit van de muziek. Het is verder handig om te weten welk apparaat met hoeveel vermogen je nodig hebt voor bijvoorbeeld een home cinema set. Zorg ervoor dat het vermogen van de speakers matcht met het vermogen van het apparaat. Let daarbij ook op het aantal ohm.

Versterker aansluiten op je speakers

Bij een versterker kopen zal het je opvallen dat hij naast vele ingangen ook over verschillende uitgangen beschikt. Bij een pre-amplifier betreft het dan de uitgang naar de eindtrap, verder heb je nog de record out uitgangen. Voor de rest zijn het luidsprekeruitgangen. Deze uitgangen zijn bedoeld voor het aansluiten van speakers. Zeker bij apparaten geschikt voor surround zijn dit vaak vele uitgangen, onder meer voor subwoofer. Je kunt alleen bij passieve speakers een versterker gebruiken, behalve dan voor de subwoofer die met regelmaat over een eigen ingebouwde versie beschikt. Dit laatste geldt ook voor actieve speakers. Sluit beiden op elkaar aan met een speciale speakerkabel. Let daarnaast ook goed op het juiste vermogen van de speakers en het apparaat om op die manier beschadiging tegen te gaan.

Design

Vandaag de dag hebben de meeste apparaten vaak een minimalistisch design waardoor deze eenvoudig in je interieur te plaatsen is, zonder dat het afbreuk doet aan de aanblik in je woning. Zo kun je optimaal genieten van de voordelen én het uiterlijk van dit apparaat. Om je eigen comfort en gemak te verhogen kun je kiezen voor een bluetooth model. Dit betekent dat de versterker via bluetooth gekoppeld kan worden aan het toestel waarvan het geluid versterkt moet worden. Zo kun je het toestel eenvoudig op een plek plaatsen die minder of niet zichtbaar is. Ze zijn vaak in onopvallende kleuren te verkrijgen, zoals zwart of zilver. Je kunt ze gemakkelijk plaatsen onder je televisie, naast je radio of bij je computer.

Vragen en advies

Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een versterker? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Speaker setje besteld voor mijn computer. Snel geleverd en prima service." 9,4
Prima "Prima bluetooth speakertje gekocht voor op het strand. Leuke prijs, snelle levering." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links