Versterkers

Wil je kunnen genieten van het beste geluid wanneer je naar muziek luistert in huis of op je werk, dan is het aan te raden om een kwalitatief goede versterker aan te schaffen. De juiste versterking is een cruciaal element om alles uit je luidsprekers te halen. Een versterker zelf produceert feitelijk geen geluid maar is wel een belangrijke schakel om het geluid voldoende hard en vooral ook beter te laten klinken. Het versterkt, zoals de naam het al zegt, het geluid dat door een audiobron zoals tv, dvd-speler of mediaplayer langs onversterkte onversterkt wordt aangeboden. Er zijn veel verschillende typen versterkers te koop, zoals voorversterkers en eindversterkers.

De juiste versterker voor het beste geluid

Een versterker is een elektronische schakeling en die kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Er zijn bijvoorbeeld toepassingen van deze apparaten voor hoogfrequente signalen bij televisie- en radiozenders. Als consument krijg je echter vrijwel altijd alleen te maken met een andere categorie: geluidsversterking. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld wanneer je een microfoon gebruikt. Wanneer iemand iets vertelt in de microfoon, dan komt er een signaal uit met lage spanning en stroom. Hierdoor kun je niet veel mensen bereiken. Wanneer je echter een versterker aan het systeem aansluit wordt dit geluid versterkt tot veel meer watt waardoor je een grotere groep mensen kunt bereiken. Zo werkt het in principe ook met geluid van hifi apparaten in huis. Het lage aantal watt wordt omgezet in een hoger aantal watt waardoor het geluid een stuk harder en vaak duidelijker wordt. Muziekliefhebbers kunnen met een goed systeem muziek harder en meestal ook beter door het huis laten galmen. Ook wanneer je een fervent film- of seriekijker bent is een goede versterker gebruiken in je home cinema set vanzelfsprekend om het beste resultaat te krijgen.

Hoe een versterker kiezen?

Er zijn honderden verschillende soorten versterkers te verkrijgen, daarom is het handig om van tevoren te bekijken waarvoor je een versterker nodig hebt. De belangrijkste functie van een versterker is het elektrische signaal versterken zodat het hoorbaar wordt. Sommige kwalitatief mindere versterkers voegen ruis toe, iets dat niet gewenst is wanneer je wilt genieten van een kwalitatief goed geluid. Wel moet er onderscheid worden gemaakt. Een versterker kan namelijk in twee schakelingen worden opgesplitst: een voorversterker en een eindversterker. De voorversterker zorgt ervoor dat alle signalen van de verschillende bronnen worden verzameld, bewerkt en worden klaargezet voor het volgende onderdeel: de eindversterker. Met de voorversterker kun je allerlei dingen instellen zoals toonregeling. De eindversterker heeft een andere taak die meer op het gebied van volume gericht is. Dit onderdeel zorgt er namelijk voor dat het geluid voldoende hard naar buiten wordt gebracht door speakers die op de versterker zijn aangesloten.

Mogelijkheden van een versterker

Iedere versterker beschikt steeds over een aantal ingangen/uitgangen met specifieke kenmerken. Deze verschillen aanmerkelijk bij een eindversterker en voorversterker, een eindversterker heeft feitelijk voldoende aan de ingang voor de voorsterker, terwijl de voorversterker in principe elke geluidsbron moet kunnen versterken (cd, dvd etc.) plus aansluitingen voor de speakers aan boord heeft. Een gecombineerde voorversterker en eindversterker heeft natuurlijk al deze aansluitingen aan boord. Soms kun je de versterker aansluiten op een platenspeler. Veel moderne platenspelers hebben een voorversterkende functie in het product zelf zitten, maar oude platenspelers (die nog steeds zeer geliefd zijn) hebben een aparte voorversterker nodig. Sommige uitvoeringen versterker komen met een afstandsbediening. Met de regelknoppen op de versterker zelf of via de afstandsbediening kun je diverse acties uitvoeren zoals instellen van het volume, het kanaal en andere instellingen. Ook is er een aansluiting voor de voeding. Bij de meeste varianten is er ten slotte een hoofdtelefoonaansluiting te vinden. Meesal op de voorversterker, maar soms ook op een eindtrap.

Analoge of digitale versterker?

Mensen met verstand van geluid en geluidstechniek kijken meteen naar de specificaties van een versterker. Dat is veelal niet het volume, maar meer de details die aangeven hoe een versterker zal klinken bijvoorbeeld in het laag. Je kunt als je op dit soort details let vooral kiezen uit analoge of digitale versterkers. Het grootste verschil tussen analoge en digitale versterkers is het feit dat het geluid bij een analoge versterker snel vervormd kan worden en het geluid bij digitale versterkers alleen bij foutieve aansluiting. Digitale varianten zetten vaak analoge signalen om in digitale signalen, maar je kunt ook volledig in het digitale domein blijven. Uiteraard kun je ook volledig in het analoge domein blijven. Voor wat betreft prijsindicatie is er niet zoveel verschil, vaak zijn high end analoge versterkers wat duurder en zien er wat fraaier uit.

Vermogen van het apparaat

Wanneer je op zoek bent naar een versterker is het verstandig om te kijken naar het aantal watt, oftewel het vermogen van het apparaat. Gelukkig laten de meeste aanbieders juist dit kenmerk in de titel zien, waardoor je eenvoudig en snel kunt zien welk apparaat voor jou ene goede keuze is. Wat sommigen niet weten is dat het wattage weinig tot niets zegt over de kwaliteit van het geluid. Hard geluid wil niet per se zeggen dat het beter is. Wel is voldoende vermogen goed voor de weergave van het laag, maar dat heeft met zogenoemde headroom te maken. Hoe meer vermogen je als reserve tot je beschikking hebt, hoe beter dat voor de dynamiek van het laag is. In zoverre heeft het beschikbare vermogen dus wel iets te maken met de kwaliteit van het geluid. Het is verder handig om te weten welk apparaat met hoeveel vermogen je nodig hebt voor bijvoorbeeld een home cinema set. Zorg ervoor dat het vermogen van de speakers matcht met het vermogen van de versterker. Let daarbij ook op het aantal ohm.

Versterker aansluiten op je speakers

Bij een versterker kopen zal het je opvallen dat het apparaat naast vele ingangen ook over verschillende uitgangen beschikt. Bij een voorversterker betreft het dan de uitgang naar de eindtrap, verder heb je nog de record out uitgangen. Voor de rest zijn het luidsprekeruitgangen. Deze uitgangen zijn bedoeld voor het aansluiten van speakers. Zeker bij versterkers geschikt voor surround zijn dit vaak vele uitgangen, onder meer voor subwoofer. Je kunt alleen bij passieve speakers een versterker gebruiken, behalve dan voor de subwoofer die met regelmaat over een eigen versterker beschikt. Zogenoemde actieve speakers beschikken dus al over een dergelijke versterkende functie. In dat geval kan het audiosignaal direct worden doorgestuurd; bij passieve luidsprekers moet er nog een tussenschakel worden toegevoegd. Sluit beide apparaten aan elkaar aan met een speciale speakerkabel. Let daarnaast ook goed op het juiste vermogen van de speakers en de versterker om op die manier beschadiging tegen te gaan.

Uiterlijk design van een versterker

Daarnaast kun je nog kijken naar het design van diverse versterkers. Vandaag de dag hebben de meeste apparaten vaak een minimalistisch design waardoor deze eenvoudig in je interieur te plaatsen is, zonder dat het afbreuk doet aan de aanblik in je woning. Zo kun je optimaal genieten van de voordelen én het uiterlijk van dit apparaat. Om je eigen comfort en gemak te verhogen kun je kiezen voor een bluetooth versterker. Dit betekent dat de versterker via bluetooth gekoppeld kan worden aan het apparaat waarvan het geluid versterkt moet worden. Zo kun je het apparaat eenvoudig op een plek plaatsen die minder of niet zichtbaar is. Deze apparaten zijn vaak in onopvallende kleuren te verkrijgen zoals zwart of zilver. Je kunt ze gemakkelijk opbergen onder je televisie, naast je radio of bij je computer.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals een versterker. Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een versterker? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links