Luidsprekerstandaarden

Om muziek duidelijk en helder in een ruimte hoorbaar te maken is een goede verspreiding van het geluid vereist. Dit betekent onder andere dat je verschillende speakers nodig hebt die tonen in het gehele frequentiebereik van het hoorbare spectrum kunnen produceren. Ook is de plaatsing van de luidsprekers zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat de tonen op een zodanige wijze door de kamer verspreid worden dat iedereen de muziek goed kan horen. Een luidsprekerstandaard speelt hierin een essentiële rol. In een ruimte vol mensen worden hoge tonen vaak geblokkeerd door spullen die voor de speaker staan. Met behulp van een luidsprekerstandaard kan dit voorkomen worden.

Luidsprekerstandaard voor verspreiding geluid

Om het nut van een luidsprekerstandaard uit te leggen, is het eerst nodig om te begrijpen hoe geluid zich door een ruimte verspreidt. Geluid is eigenlijk niets meer dan veranderingen in luchtdruk die als golven door een ruimte bewegen. Wanneer de geluidsgolven onze oren bereiken, veroorzaken deze trillingen die we door de trommelvliezen als geluid waarnemen. Verschillende frequenties en toonhoogtes zorgen voor geluidsgolven die op verschillende manieren door de lucht heen bewegen. Lage tonen, die bijvoorbeeld door een subwoofer worden geproduceerd, zijn lange golven die zelfs voelbaar zijn en zich makkelijk door een ruimte verplaatsen. Hoge tonen zijn daarentegen korte golven. Deze reizen minder ver en kunnen door een obstakel geblokkeerd kunnen worden en daardoor van richting veranderen. Om deze reden wordt een luidsprekerstandaard gebruikt om speakers die hoge tonen produceren op een hoogte te plaatsen waar de geluidsgolven niet door obstakels geblokkeerd kunnen worden. In een drukke ruimte waarin een feestje wordt gegeven, plaatst een luidspreker statief de speaker idealiter boven de hoofden van de aanwezige mensen.

Maximaal draaggewicht van speakerstatief

De belangrijkste specificatie van een luidsprekerstandaard is het maximale draaggewicht. Deze specificatie staat aangegeven als maximale belasting. Dit is het gewicht dat het speaker statief zonder problemen kan dragen, zonder dat de stabiliteit van de luidsprekerstandaard in gevaar komt. Voordat je een luidsprekerstandaard koopt, is het daarom slim om te controleren hoeveel de speakers wegen die je op het speaker statief wilt plaatsen. Een maximaal draaggewicht van 30 kilogram is voor de meeste speakers, die hoge tonen produceren, meer dan genoeg. Probeer niet de grenzen van deze maximale limieten op te zoeken. Wanneer de speaker niet stabiel op een statief staat dan kan de installatie gemakkelijk omvallen als iemand hier per ongeluk tegenaan loopt. Een gebeurtenis die gemakkelijk voor kan komen op een feest in een drukke ruimte met alcohol drinkende personen. De gevolgen hiervan voor je speakers kunnen uiteraard dramatisch zijn. Breng je dure luidsprekers dan ook niet in gevaar en koop een speaker statief met een maximale belasting die binnen het gewicht van je luidsprekers vallen.

Verschillende type luidsprekerstandaarden

Speaker statieven zijn in verschillende types verkrijgbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld driepoten en pilaren. Een pilaar wordt vaak binnenshuis gebruikt om speakers van bijvoorbeeld een homecinema set iets hoger te kunnen plaatsen waardoor het geluid niet door een tafel wordt geblokkeerd. Een driepoot wordt meestal in een professionele setting gebruikt om met een geluidsinstallatie muziek ten gehore te brengen in een feestruimte. Een driepoot luidsprekerstandaard is de beste manier om een speaker op hoogte te zetten. Door de drie poten staat de speaker zeer stevig op het statief en kan deze niet zomaar omvallen. Het type speaker statief driepoot is meestal ook inklapbaar en uitschuifbaar waardoor je deze makkelijk kan vervoeren naar een nieuwe locatie en hier opnieuw op kan zetten. De hoogte waarop je de luidsprekers wilt zetten is instelbaar. Houd er wel rekening mee dat hoe hoger je de speakers op de luidsprekerstandaard plaatst, de installatie steeds minder stabiel komt te staan.

Luidsprekerstandaard montage en vervoer

De meeste mensen die een luidsprekerstandaard kopen, doen dit om in staat te zijn op verschillende locaties een geluidsinstallatie op te bouwen. Voor hen is het speaker statief type driepoot de meest geschikte keuze. Deze is inklapbaar waardoor de standaard makkelijk van de ene naar de andere plek te vervoeren is. In de specificaties van de verschillende luidsprekerstandaarden op deze pagina staan de afmetingen van het statief vermeld als deze ingeklapt is. Deze informatie geeft je een idee hoeveel ruimte het speaker statief als bagage in beslag neemt. Ook handig is dat sommige speaker statieven met een draagtas worden geleverd waardoor het transport makkelijker wordt gemaakt. De montage van een luidsprekerstandaard is verder niet heel ingewikkeld. Je zal niet veel uitleg nodig hebben om in staat te zijn een driepoot uit te klappen en de hoogte in te stellen. Let wel op dat het noodzakelijk kan zijn om een luidsprekerhouder en speakerkabels los bij het statief te kopen als deze niet zijn bijgeleverd.

Tips voor kopen van een speaker statief

Als laatste sluiten we deze adviestekst nog af met enkele tips voor het kopen van een speaker statief. Vraag je als eerste goed af waarvoor je de luidsprekerstandaard wilt gebruiken. Indien de doelstelling is om speakers in een feestzaal op een veilige manier op hoogte te plaatsen, dan is de driepoot het beste type dat je kunt kiezen. Met deze luidsprekerstandaarden ben je als DJ of band in staat om je geluidsinstallatie steeds gemakkelijk mee te nemen naar een nieuwe locatie en hier muziek optimaal ten gehore te brengen voor de aanwezigen op het evenement. Zoek je naar een manier om speakers op een vaste locatie, zoals bij je thuis, hoger te plaatsen om een goede verspreiding van geluid te realiseren? Dan kan je een luidsprekerstandaard type pilaar overwegen. Een andere optie is ervoor kiezen om de luidsprekers met een speaker beugel aan een muur te monteren. Bekijk ook voordat je een aankoop doet of de luidsprekerhouder en luidsprekerstandaard universeel zijn en dat je speakers gemakkelijk gemonteerd kunnen worden.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals een luidsprekerstandaard Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een luidsprekerstandaard? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links