Luidsprekerstandaarden

Om muziek duidelijk en helder in een ruimte hoorbaar te maken is een goede verspreiding van het geluid vereist. Dit betekent onder andere dat je verschillende speakers nodig hebt die tonen in het gehele frequentiebereik van het hoorbare spectrum kunnen produceren. Ook is de plaatsing van de boxen zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat de tonen op een zodanige wijze door de kamer verspreid worden dat iedereen de muziek goed kan horen. In een ruimte vol mensen worden hoge tonen vaak geblokkeerd door spullen die voor de speaker staan. Met behulp van een luidsprekerstandaard kan dit voorkomen worden.

Luidsprekerstandaard voor verspreiding geluid

Om het nut ervan uit te leggen, is het eerst nodig om te begrijpen hoe geluid zich door een ruimte verspreidt. Geluid is eigenlijk niets meer dan veranderingen in luchtdruk die als golven door een ruimte bewegen. Wanneer de geluidsgolven onze oren bereiken, veroorzaken deze trillingen die we door de trommelvliezen als geluid waarnemen. Verschillende frequenties en toonhoogtes zorgen voor geluidsgolven die op verschillende manieren door de lucht heen bewegen. Lage tonen, die bijvoorbeeld door een subwoofer worden geproduceerd, zijn lange golven die zelfs voelbaar zijn en zich makkelijk door een ruimte verplaatsen. Hoge tonen zijn daarentegen korte golven. Deze reizen minder ver en kunnen door een obstakel geblokkeerd kunnen worden en daardoor van richting veranderen. Om deze reden wordt een luidsprekerstandaard gebruikt om speakers die hoge tonen produceren op een hoogte te plaatsen waar de geluidsgolven niet door obstakels geblokkeerd kunnen worden.

Verschillende type luidsprekerstandaarden

Deze zijn in verschillende types verkrijgbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld driepoten en pilaren. Een pilaar wordt vaak binnenshuis gebruikt om boxen van bijvoorbeeld een homecinema set iets hoger te kunnen plaatsen waardoor het geluid niet door een tafel wordt geblokkeerd. Een driepoot wordt meestal in een professionele setting gebruikt om met een geluidsinstallatie muziek ten gehore te brengen in een feestruimte. Een driepoot is de beste manier om een box op hoogte te zetten. Door de drie poten staat de speaker zeer stevig op het statief en kan deze niet zomaar omvallen. Het type statief driepoot is meestal ook inklapbaar en uitschuifbaar waardoor je deze makkelijk kan vervoeren naar een nieuwe locatie en hier opnieuw op kan zetten. De hoogte waarop je de luidsprekers wilt zetten is instelbaar. Houd er wel rekening mee dat hoe hoger je de boxen op de luidsprekerstandaard plaatst, hoe instabieler de installatie komt te staan.

Montage en vervoer

De meeste mensen willen in staat zijn om op verschillende locaties een geluidsinstallatie op te bouwen. Voor hen is de driepoot de meest geschikte keuze. Deze is inklapbaar waardoor de standaard makkelijk van de ene naar de andere plek te vervoeren is. In de specificaties staan de afmetingen van het statief vermeld als deze ingeklapt is. Deze informatie geeft je een idee hoeveel ruimte het statief als bagage in beslag neemt. Ook handig is dat sommige met een draagtas worden geleverd waardoor het transport makkelijker wordt gemaakt. De montage is verder niet heel ingewikkeld. Je zult niet veel uitleg nodig hebben om in staat te zijn een driepoot uit te klappen en de hoogte in te stellen. Let wel op dat het noodzakelijk kan zijn om een luidsprekerhouder en speakerkabels los bij het statief te kopen als deze niet zijn bijgeleverd.

Vragen en advies

Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een luidsprekerstandaard? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Speaker setje besteld voor mijn computer. Snel geleverd en prima service." 9,4
Prima "Prima bluetooth speakertje gekocht voor op het strand. Leuke prijs, snelle levering." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links