Luidsprekerkabels

Speakers kunnen pas geluid produceren wanneer zij van een audiosignaal worden voorzien, verzonden door bijvoorbeeld een versterker, receiver of autoradio. Tenzij je gebruikmaakt van een Bluetooth verbinding, bereikt dit signaal de speaker via een luidsprekerkabel. Indien je complete vrijheid wilt hebben bij het aansluiten, koop je losse luidsprekerkabels die je zelf op de gewenste lengte kunt maken en kunt voorzien van de aansluitingen die je nodig hebt om de speakers en het apparaat dat het audiosignaal verzendt met elkaar te verbinden. Het is wel belangrijk dat je een speakerkabel kiest die voor een optimale geluidskwaliteit zorgt.

Kwaliteitsfactoren luidsprekerkabels

Een luidsprekerkabel moet zo min mogelijk invloed hebben op de geluidskwaliteit. Om audio zo mooi mogelijk ten gehore te brengen, koop je een versterker met een hoog vermogen en speakers die door dit vermogen mooi en zuiver geluid kunnen produceren. Het is dan natuurlijk zonde als de speakerkabel de kwaliteit van het audiosignaal op een negatieve manier beïnvloedt. Of dit het geval is, is afhankelijk van een aantal kwaliteitsfactoren. Zo moet bijvoorbeeld de weerstand (gemeten in Ohm) van de luidsprekerkabel zo laag mogelijk zijn. Onder andere de aderdoorsnede en de lengte hebben invloed op de weerstand van een kabel. Andere factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van het audiosignaal dat de speakers bereikt zijn de capaciteit en de zelfinductie van een luidsprekerkabel. Ook deze eenheden moeten zo laag mogelijk zijn, want deze geven aan hoe sterk een elektrisch signaal door een luidsprekerkabel wordt geleid. In een ideale omstandigheid heeft een speakerkabel een iets dikkere koperen kern, omdat dit materiaal elektriciteit optimaal geleidt en een goede isolatie van het elektrisch signaal garandeert waardoor waardoor er geen storing op het signaal kan komen.

Aderdoorsnede op basis van lengte kiezen

Wil je een luidsprekerkabel kopen? Dan is een van de belangrijkste specificaties waarop je moet letten de aderdoorsnede van de kabel. Het assortiment luidsprekerkabels op deze pagina heeft aderdoorsneden variërend van 0,5 tot 4 mm in dikte. Hoe dikker een kabel, hoe lager de weerstand in Ohm zal zijn. Deze eigenschap wordt echter pas een belangrijke factor wanneer je een lange speakerkabel van enkele meters in lengte gebruikt. Hoe langer de kabel, hoe hoger de weerstand in Ohm zal zijn. Dit betekent dat wanneer je een lange luidsprekerkabel nodig hebt, de aderdoorsnede dikker moet zijn om de kwaliteit van het geluid te waarborgen. Om een ideale lage weerstand van 4 Ohm te behouden voor een luidsprekerkabel van meer dan 12,5 meter, moet de aderdikte minimaal 2,5 mm zijn. Om een afstand te overbruggen van 17,5 meter is een aderdoorsnede van minimaal 4 mm voor de speakerkabel vereist. Verdubbel je deze lengte naar 35 meter, dan bedraagt de weerstand inmiddels 8 Ohm. Hierdoor wordt ingeleverd op het vermogen van het signaal dat via de kabels de speakers bereikt. De aderdoorsnede van een luidsprekerkabel moet daarom op basis van de benodigde lengte gekozen worden.

Dikte luidsprekerkabel bepaalt maximaal vermogen

Een andere factor die bepaalt in wat voor dikte een speakerkabel kopen verstandig is, is het vermogen dat de versterker van de geluidsinstallatie levert. Je wilt immers niet dat de kwaliteit van de luidsprekerkabel ten koste gaat van het vermogen dat de speakers bereikt. Opnieuw is de aderdoorsnede van belang in het maken van deze keuze. Hieronder geven we een korte opsomming van hoeveel Watt aan maximaal vermogen een luidsprekerkabel met een specifieke aderdoorsnede aankan.

  • aderdoorsnede 0,5 mm = max. vermogen 60 Watt;
  • aderdoorsnede 0,75 mm = max. vermogen 200 Watt;
  • aderdoorsnede 1,5 mm = max. vermogen 300 Watt;
  • aderdoorsnede 2,5 mm = max. vermogen 450 Watt;
  • aderdoorsnede 4,0 mm = max. vermogen 1000 Watt.
Zowel de lengte van de speakerkabel als het vermogen van je versterker bepalen dus welke aderdoorsnede je voor een luidsprekerkabel moet kiezen. Stel dat een versterker 300 Watt levert bij 4 Ohm, dan heb je dus minimaal een aderdoorsnede van 1,5 mm nodig. Nu heb je echter 15 meter kabel nodig om vanaf de versterker de speakers te bereiken. Daardoor is alsnog een aderdikte van 2,5 mm vereist om het vermogen zuiver door de luidsprekerkabel over te brengen.

Welke aansluitingen nodig voor speakerkabel?

Voor het aansluiten van een speaker op een versterker kunnen verschillende soorten aansluitingen vereist zijn. In sommige gevallen kan je een luidsprekerkabel zonder aansluitingsplug met de speaker verbinden. Op de luidspreker en/of versterker zitten in dat geval klemmen waar je de uiteindes van een speakerkabel direct in kunt steken. In de meeste gevallen zijn echter specifieke aansluitingspluggen vereist om de verbinding tussen de twee audioapparaten tot stand te brengen. Tulp, jack of speakON aansluitingen zijn enkele opties die gebruikt kunnen worden voor de luidsprekerkabels. In ons assortiment vind je kabels met een vaste lengte die al voorzien zijn van deze aansluitingen. Als je echter zelf de exacte lengte van een luidsprekerkabel wilt bepalen, verschillende soorten aansluitingen op de uiteindes van de kabel met elkaar af moet wisselen of simpelweg goedkoper uit wilt zijn dan is het kopen van een losse luidsprekerkabel een betere optie. Je moet de benodigde luidspreker aansluitingsstekkers los kopen.

Tips luidsprekerkabel correct aansluiten

Een luidsprekerkabel correct aansluiten is enorm belangrijk als je de beste audiokwaliteit uit de speakers wilt laten klinken. Deze adviestekst omtrent het online kopen van luidsprekerkabels sluiten we daarom af met enkele tips die je kunnen helpen bij een correcte aansluiting. Als eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste aansluitingen gebruikt op de uiteindes van de speakerkabel. Hierdoor verzeker je jezelf van een goede connectie met de speaker en het apparaat dat het audiosignaal verzendt. Let ook op dat de + en – draden van de luidsprekerkabel goed aangesloten zijn. Om dit makkelijker te maken heeft de speakerkabel een rode en donkerblauwe (of zwarte) draad. De rode draad moet zowel op de luidspreker als de versterker op de plus worden aangesloten. Indien je de luidsprekerkabel per ongeluk verkeerd aansluit dan gaan je speakers hierdoor niet kapot, maar je zal dit wel direct merken aan de geluidskwaliteit. De draden van de luidsprekerkabel moeten dan dus omgewisseld worden.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals een luidsprekerkabel? Wens je nader advies bij het kiezen of heb je een meer technische vraag over een luidsprekerkabel? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links