Luidsprekerkabels

Speakers kunnen pas geluid produceren wanneer zij van een audiosignaal worden voorzien, verzonden door bijvoorbeeld een versterker, receiver of autoradio. Tenzij je gebruik maakt van een Bluetooth verbinding, bereikt dit signaal de box via een luidsprekerkabel. Indien je complete vrijheid wilt hebben bij het aansluiten, koop je losse exemplaren die je zelf op de gewenste lengte kunt maken en kunt voorzien van de aansluitingen die je nodig hebt om de speakers en het apparaat dat het audiosignaal verzendt met elkaar te verbinden. Het is wel belangrijk dat je een type kiest dat voor een optimale geluidskwaliteit zorgt.

Diameter op basis van lengte kiezen

Let op de aderdoorsnede is niet hetzelfde als de diameter! Ons assortiment heeft diameters variërend van 0,5 tot 4 mm in dikte. Hoe dikker een kabel, hoe lager de weerstand in Ohm. Deze eigenschap wordt echter pas een belangrijke factor wanneer enkele meters overstegen wordt. Hoe groter de dikte, hoe lager de Ohmse weerstand. Om een lage weerstand van 4 Ohm te behouden voor een uitvoering van meer dan 12,5 m, moet de aderdikte minimaal 2,5 mm zijn. Om een afstand te overbruggen van 17,5 m is een aderdikte van minimaal 4 mm vereist. Verdubbel je die naar 35 m, dan bedraagt de weerstand inmiddels 8 Ohm. Hierdoor wordt ingeleverd op het vermogen van het signaal dat naar de boxen gaat. De aderdikte moet daarom op basis van de benodigde lengte gekozen worden.

Dikte luidsprekerkabel bepaalt maximaal vermogen

Een andere factor die bepaalt welke dikte belangrijk is, is het vermogen dat de amplifier van de geluidsinstallatie levert. Opnieuw is de diameter van belang in het maken van deze keuze. Hieronder geven we een korte opsomming van hoeveel Watt aan maximaal vermogen een luidsprekerkabel met een specifieke diameter aankan.

  • 0,5 mm = max. 60 W;
  • 0,75 mm = max. 200 W;
  • 1,5 mm = max. 300 W;
  • 2,5 mm = max. 450 W;
  • 4,0 mm = max. 1000 W.
Zowel de lengte als het vermogen van je versterker bepalen dus welke dikte je nodig hebt. Stel dat een versterker 300 W levert bij 4 Ohm, dan heb je dus minimaal een diameter van 1,5 mm nodig. Nu heb je echter 15 meter nodig om vanaf de versterker de speakers te bereiken. Daardoor is alsnog een aderdikte van 2,5 mm vereist om het vermogen zuiver door over te brengen.

Welke aansluitingen nodig?

Voor het aansluiten van een speaker op een versterker kunnen verschillende soorten aansluitingen vereist zijn. In sommige gevallen kan je een luidsprekerkabel zonder aansluitingsplug met de boxen verbinden. Op de boxen en/of versterker zitten in dat geval klemmen waar je de uiteindes direct in kunt steken. In de meeste gevallen zijn echter specifieke aansluitingspluggen vereist om de verbinding tussen de twee audioapparaten tot stand te brengen. Aansluitingen als Tulp, jack of speakON (ook wel Neutrik 4-polig genoemd) zijn enkele opties die gebruikt kunnen worden. In ons assortiment vind je afgemonteerde exemplaren met een vaste lengte die al voorzien zijn van deze aansluitingen. Als je echter zelf de exacte lengte wilt bepalen, verschillende soorten aansluitingen op de uiteindes met elkaar moet wisselen of simpelweg goedkoper uit wilt zijn, dan is het kopen van een losse uitvoering een betere optie. Je moet de benodigde luidspreker aansluitingsstekkers los kopen.

Vragen en advies

Heb je vragen over een van onze producten zoals een luidsprekerkabel? Wens je nader advies bij het kiezen? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Uitstekend "Speaker setje besteld voor mijn computer. Snel geleverd en prima service." 9,4
Prima "Prima bluetooth speakertje gekocht voor op het strand. Leuke prijs, snelle levering." 9,5
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links